Mar 9, 2010

mm banyak nyer stok ebm aku....

4bln lepas stok aku bole dikatakan penuh gak la freezer umah aku tu.... bile 'badai melanda'....hah ni la jawabnyer...dh tinggal brp ketoi aje.... kisahnye pas bb aku start solid food aku yg mase tu x ckp ilmu bg mkn nestum + EBM...so hari2 bekalkan extra 2 ebm tuk pengasuh...+ plak dgn kejadian Cik P yg mmbuat kunjungan yg pertama.... milk production aku smkn ari semkn surut.... pastu trpksa guna stok ebm yg ade tu.... dgn sekelip mata xsampai 2minggu dh tinggal belas2...n ahkirnye tinggal la brp2 kerat je....

tanye LC ...Pn. Rita...dia ckp mmg ade segelintir mommy2 yg period susu akan effect...so dia sages mkn la cal/mag...so stable balik shushu aku....n nestum ni actually x bgs kan tuk BB...kwn aku kata Nurse kat klinik kesihatan bgtau nestum tu bagai MAGGIE kanak2 je....so start dr tu aku bekalkan homemade bb food tuk super bb aku....

mula2 sedey gak stok xbnyk.... pastu dh redha...now aku bekalkan yg fresh ebm je ari2.... kalo ade lebey br buat stok....



kais pg mkn pg kais ptg mkn ptg....

6 comments:

- dieyana - said...

ibudhani, kdg kala, mind set kita gak, time period aje, kita set kat minda, "susu mesti jadi skit", so, kita kena psotif aje...kan kan...

ibudhani said...

betol tu dieyana...kena sentiasa +ve kan diri...ckp je ada je susu..bile org tanye pn ade ke susu?..jwb ada je susu...heheh kebetulan arini cik P mai la...sofar mengepam ok je....pttla mudi smcm je 2 ,3 ari ni...

mariam said...

salam ibudhani,

jumpa yr blog thru google. I baru tau I pregnant..gap anak 1st 8 tahun. 1st anak I BF 2.5 years semua DF sebab I tak reti nak guna EBM. Alhamdulillah semua ok, lepas baca your blog I learn so many new info walaupun pernah ada pengalaman. keep it up..suka your blog.

ibudhani said...

thx mariam!! hope mariam join susuibu ek + blog BF mommy2 yg lain ...lg bnyk info... wahhh congrats mariam u pregnen!!... congrats gak cos all ur bb BF!!!! kalo mariam nk bace pasal pengurusan EBM ni try g blog ni http://harlindahalim.blogspot.com byk info pasal ebm...

mama c'fa said...

yooo jeles nye dpt shushu byk mcm ni.. huh kenen bljr ni dri ibu dhani.. hihihi nk pln tuk ank ke2 hih

ibudhani said...

mama c'fa...awak slah phm tu..tajuk entri sy sebenarnye sebaliknye tu...cube bace tol2....EBM sy dh tinggal 6kerat je wak!!!!