Mar 8, 2010

Homemade bb food updated


aku lame x update resepi simanja yg aku try masak...hasil dr idea2 momy2 n majalah2...n combination idea..ade lg 1buku otw xsampai lg aku ode....

1.sweetie mashed potato

resepinye : 5bj kurma + 2 bj kentang + 1/3 pumpkin. masak till lembut....n blend!!sedap!!!! if risau manis neutralkan dgn fruits nnti... apple ke...

2. bubur ayam super bb

resepinye : tumisan (bwg merah + putih + kayu manis + b.lawang + ape ek name nye ) + 1ketol dada ayam + 1/3 saderi + 1/3 carrot.

mula2 wat mcm masak sup pastu aku lenyek2 dgn nasi masak mcm bese.....

kali ni aku x blend aku lenyek2 kan...tp super bb aku x mkn abes...... n resepi ni xbrp sesuai kot tuk super BB aku...dia trkentot2 ...bushuk!!! myb alot of herb n spice kot.....saje kunun2 tranmission from bubur to nasi lembek...+ saje nk try sup ayam ...kena alter sket resepi sup ayam ni... omit yg herbs tu...tp kat wholesome bb food dia sages Cinnamon....

3. Bubur sayur goreng d'kayu manis

resepinye : ikan bilis + kentang + carot + brokoli + cinnamon = goreng skali
kemudian dh half cook masukkan dlm bubur... agak2 dh mask blend....

trnyatala super BB aku kalah la dgn cinnamon... kayu manis ni panas kot..dia trkentot2 ....


4. Bubur goreng BEST

so resepi di atas aku alter sket ....supaya sesuai dgn peyot dia....

resepinye : bwg putih + ikan bilis + kentang + carot + brokoli = goreng skali
kemudian dh half cook masukkan dlm bubur... agak2 dh mask blend....

super BB aku mkn licin.... aku pun rase sket mmg delicious!!! bau tumisan ikan bilis + garlic pn harum menawan....


sshnye nk cari avocado!!!

6 comments:

- dieyana - said...

ibudhani, diana suka la ngan blog ni, coz ada resepi 2 utk si manja...

ibudhani said...

hehe diana thx...saye suke masakkan tuk bb saya cos dia suke mkn...n xnk dia boring dgn menu yg same ....

Zaza Abdullah said...

bagus la ko ni lenny... meh tlg masak utk anak aku skali... hahaha...

ibudhani said...

heheh..kalo bole nk suapkan sekali...hahaha...

mama c'fa said...

yestt yummy2 bubur goreng tu sbbb de rase ikn bilis.. hih tu yg sedap.. dlu bby cfa pun mkn cmni.. bru die selere.. lau xde ikn bilis gnti kn aym tu grill pun ble.. goreng tanpa minyak.. hihih

ibudhani said...

mmm ok gak ek grill ayam tu... t sy try...