Feb 22, 2011

aktiviti kanak2 umur 2-3thn

kat sini aku jz summary kan aje ye ape yg aku bace kat website bicaramuslim iaitu aktiviti kanak2 utk umur 2-3thn utk meransang kan minda dorang..ala mcm dlm iklan anmum xslh. otak mereka saling brsambung. ntahla xingt skrip la...

menulis, mewarna, menampal n main puzzle , blok

ni cara aku lakukan aktiviti2 tersebut dgn my lil one tu.....
aku rs korang lg kreatif ajar anak... buat la cmne pn asalkan objektif trcapai....


bia je ape yg abg nk conteng (aja conteng kat buku), smbil2 tu aku train gak lukis circle sambil nyanyi round,round,round (hehehe tgk teacher watie nyanyi sambil ajar abg kaler aritu sbb abg tantrum sgt tat day)

sambil abg kaler aku suka introduce abg warna kaler pen tu.. red@yellow@blue@black@green n sambil tu ajar dia (action word) open n close pen tu...supaya dia phm mksud open close ...

menampal plak, aku same2 cut picca dari buku bdak2 yg murah2 guna gunting bdak2 tu n ajar dia letak gam n stick on paper a4.... n pastu pegang tgn dia wat circle kat picca yg kte gam tu...aktiviti ni abg mmg suka sgt.. aku beli gak buku sticker... suke sgt dia main sticker ni....

puzzle plak, aku cari kt MPH , aku beli giant puzzle...1 gambar ade 5-6 puzzles... at 1st abg main cmpak2 je . kali ke 2 aku aja dia cmne nk main puzzle tu... lame2 dia tau... gambar x betul pn xpe sekurang2 dia tau bende tu kena sambung2kan... nnti pandai la tu susun puzzle dgn betul..

blok.. dh penah beli..mase tu aku cetek ilmu, xajar abg dgn bsungguh.. akhinye blok2 tu ilang ntah kemana.... blok ni ajar dia susun blok...

ape yg aku paham, bdak2 ni fokus dia xlama..so aku xpaksa kalo dia xmo wat dh... jd aku kena ulang2 aja dia n mesti konsisten....

sgt bz la now... dr senin to thursday meetin memanjang... nxt wk aku outstation , insyaallah g miri...angkut skali abg n ayah. sambil mnyelam minum air....

Feb 21, 2011

tips mendidik anak

salam, nk share dgn kwn2... sblm ni kan dh bgtau aku ade minat baru iaitu ECE..dlm mase yg same suke jgk bace psl teknik mendidik anak ni...ade website ok la jgk bace psl teknik mendidik anak ...cube korang bace kt website bicaramuslim.com, teechconsult.com. http://tipskeibubapaan.blogspot.com/.

bnyk panduan dan tips diberikan....t ade mase aku akan share ye skit2 ape yg aku phm...

weeken aritu aku dok bace balik koleksi majalah pa&ma...selama ni aku xbace pn ruangan pendidikan praformal n panduan prasekolah, perkembangan anak...rupenye best2 info n tips2 yg diberikan....aku rs mcm nk g kursus keibubapaan...

bukan sahaja perkembangan akademik..tp kena seimbang dgn kesedaran emosi (emotional awareness) kanak2 jgk....


ok daaa

Feb 18, 2011

picca abg g playgroup

1st trial class


2nd trial class - mood abg kureng baik skit

Sekolah

so....awal Feb aritu abg dh start g skool (playgroup) 1st trial class......@ geniusbaby on board kat puchong,....jauh dek non...tp aku gagahkan jgk g disbbkan kesungguhan aku nk abg bersosial n belajar n bermain dgn kwn2.... n scr x langsung mnggalakkan dia bercakap....


1st trial class

class dia pn menarik jgk la suasana ceria...muhammad afiq xla wat perangai sgt...tp bese la dia x dok diam..pening gak aku n ade gak dia nangis bile xdpt ape yg dia nak...nak nak lg bile nmpak ball..

yg dia blaja aritu bnyk la jgk..tp aku xdpt nk focus sgt sbb kdg2 dia wat perangai...n ade gak dia nangis nk susu...so aku psg aje la telinga...so yg dpt aku tgkap ape yg diajar adlah :
dia menari, menyanyi, blaja clean n dirty,elbow, sneeze, art work..yg lain makcik xtrfollow cos itu bdak suke brlari kesana sini...



2nd trial class

hahaah....2nd class ni..amatla frust skali..cos abg xabes2 wat perangai..... asek nangis n tantrum...xjoin sgt...yg dia join ialah aktiviti yg main2 je..yg blajar2 dia start nangis....n asek nk susu je...ghupe2 nye...dia tantok la sgt.....time sleep dia...so teacher watie suggest aku amek class ptg utk next week...



p/s : bukan abg je g skool ....aku pn dh start g skool....heheh...g blaja ngaji heheeh sbb nk blja Quran dgn betul...slame ni ngaji tajwid ku amat2 la TERUK skali......kena turun iqra' 6...heheh..k daaaa

picca trpksa post separately ...ntah la sbb picca kot xdpt nk post n3 b4 ni....

eeee grrrrrrr

EEeee gerammnye nape n3 psl abg g skool (1st & 2nd trial class) xdpt nk post ek??? dh bnyk kali try.... tp n3 pg td bole plak.....


try 1,2,3

@>-------


Feb 14, 2011

minat baru....

Salam...bese la aku bile dh lame cuti naik keje mesti amek mase nk start blogging..... hehe....neway..hopefully kwn2 semua sihat sejahtera ye hendaknye....aku ade minat baru.....sbnrnye dulu pn dh buat...tp mase tu my new passion masa tu ialah BF.....skrang ni aku rs obses sgt dgn early child education..... ECE ..hehehe....


-------------------------------------------------------------------------------->>>>>>>

cite nye start mase aku n BFFs g berkelah @ pullman, putrajaya.... kwn aku tanye nanti nk anta mane anak tadika??....tp mase tu aku mls nk pk lg memandang abg tecit lg....

seminggu pastu aku balik kg.....and FIL tekejut sbb abg nk masuk 2thn xreti ckp2 lg n dia tgk abg mcm nk berkwn dgn org...n dia tanye aku kat umah pengasuh tu ade brp org budak2...dia mcm risau abg xbergaul dgn org...

n juge perbualan tepon aku dgn BFF lelaki ...dia pn ade anak sebaya.... dia pn trkejut anak aku xpandai brcakap lg.......


<<<<<---------------------------------------------------------------------------------

semua ni mmbuat kan aku trsgt2 la downNNNNNNN......bile aku start mncompare dan dicompare2kan dgn anak org......pdhal b4 tu aku dh xrisau sbb abg paham ape yg aku ckpkan.....


aku pn start la sevey tadika, taska, playschool, nurseri + playschool....sevey punye sevey xde tadika yg ade skali daycare kat area umah aku.....ssh la aku nnti nk mghanta mengambil.....

aku pn start la calling2 kwn2 n sepupu yg ade anak sebaya dgn abg n cite psl problem aku....

zaza lensamama suggest aku ajar abg brckp....latih dia brcakap selalu n ajar dia dgn ape2 aktiviti....dulu aku silap...aku cpt give up.... aku bkn xpenah ckp dgn abg...ari2 ckp...n bile aku ajar abg xmo ikut,, aku give up n aku dh x repeat ajar lg...n biarkan gtu je...n hanye melayan kerenah dia ari2....

sepupu aku plak suggest supaya bersosial kan aje dia.... mcm g playground ke or g aktiviti yg ade setiap weeken je ke.....

tup tup....aritu kat keluaran pa&ma feb aku trbace psl PLAYGROUP.....ni la aku cari sgt ni....aku pn terus call pn. watie....trus bookn trial class....

n start dr situ....aku sentiasa ulang setiap ape yg teacher ajar or aku ajar...n ayah dia pn same rajin jgk ajar abg....

hasilnye......genap abg 21bln......abg dh suke bergaul n bole sebut :

ish (fish), yis (yes), ko ko ko (bunyi ayam), aaa (phonic A), ssh!! (tunjuk tgn snyap n trsembur2 air liur)

(tp pn kena aku yg sebut dulu la, baru dia ckp....kalo dia snd yg ckp blum lg)

mmg silap aku dr dulu x ajar....ajar pn dulu xbersungguh....kali aku n ayah dia sgt2 bersungguh2 ajar dia!!!!!!

ini adalah 1 kegembiraan besar aku n ayah dia bile abg dh reti ckp...yela b4 ni abg mmg dia ckp german tau...

yg ni dia xpandai lg sebut tp dh phm je la :

kick,throw,open,close,elbow,dirty,clean, wash....

itu la minat baru aku skrang....mggali lubang mncari info how to teach anak speak n read.... (aku rs aku yg agak ketinggalan sbnrnye ni....baru sedar bile anak xpandai ckp.....korang sume mesti dh lame ajarkan...kalo ade info2 share ek dgn aku)

Jan 25, 2011

kisah cik Nory....

Cik Nory mana plak ni?? cik Noriah ke cik Norydal ke??? heheh sebenarnye pasal pil perancang norriday yg aku telan ari2 ni .... ni nak masuk pil yg ke 5 xsalah aku......dulu ade 1 n3 aku mengeluh pasal kesan norriday ni spt :

  • lps 2minggu mkn : sakit kepala
  • lps 2bln mkn : berat naik 3kg ...selera x hingat punye
lps 3bln mkn, aku dh x sakit kepala dah n selera mkn pn dh stable....aku diet jugak skit2...menten balik berat ....trn 3kg semula....fuhh lega....

lps 4bln mkn,,,,alih2 xperiod plak.... dh abes dh 28pil tu.... pg td aku try cek upt... nk dijadikan cerita...lampu toilet wat hal...lip lap lip lap.... aku pn main agak je "tembak"...alih2 tertembak kat tempat result tu (kes trlupe bwk bekas)....langsung x keluar result..samar2 1 line pn xde....elok je settle...lampu toilet berfungsi dgn baik...aduhhhh geramnye...terbang rm11.90....

FYI, aku mkn dgn tertib pil ni...kalo lewat pn sejam 2 je...sbb dh penah miss aritu trlupe syok sgt g bali... esok tu aku telan 2pil sekali.... kesan bile termiss mkn ni,,period aku bln tu 2kali tau...so xmau la jd mcmni la...so aku mkn dgn teratur...siap wat alarm lg 4 reminder....

bile tanye member ku yg mkn pil ni n doc (tru phone jek...mls nk g jumpe doc)....sume kata normal kalo x dtg period mkn pil ni.... kalo nk conpem lg cek la lg.....so aku x yah le risau..... telan aje la pil tu arini...

sekian cerita pg ini.....tq cos sudi mmbace kisah cik Nory ni....

p/s : yeahuu dh lulus induksi
: yeahuuu arini gj!!!! sogo jom!!


Jan 21, 2011

babywearing

aku suka sgt babywearing ni...tp xbrjaya la....aku suka sgt tgk ibu2 BerBW ni...kalo tgk bibik2 ngendong pn aku suke tgk...kdg2 aku soh dia ajar...tp xreti!!! aku x fully utilised sgt pouch yg aku dh beli dulu tu...jrg guna...yg beli kat maidin tu guna la jgk... aku suka sgt berBW..cume aku xberjaya je... xpela next bb nnti nk cube berBW dgn jayanye..insyaAllah...

td aku google ... jumpe klip video cmne nk guna pouch... bile tgk cam senang je...nk try la bnyk kali kt umah dgn sikecik tu...sabtu ni g giant nk try la...


video















aduhaiiii.....

Rabu lepas masa amek sikecik tu...aku terkejut lg dibuatnya.... kali ni BS pulangkan Warmer plak..... dlm hati aku mcm2 aku pk....dia mmg dh xnk layan ebm aku bg ari2 ke?? pastu aku tanye 'kak, abis tu akk nk pnskan cmne?' dia kata kdg2 bg sejuk2 je...kdg2 pns kan dlm air suam je....ooo ....ntahla pening aku BS ni...xsatu satu....

tgh2 dh kering ni dia mntak advance plak...adoii pening lg aku...xpe2 bab ni mmg kena bg gak cos takut la dia mrh2 kat anak plak kan kalo xbg....bahaye...

aku yg tgh mengong td...slow talk dgn BS tu...."kak, sy lg 3bln lebih je nk bg dia susu pam ni kak...akak bg je la dia minum ...skit pn xpela..janji dia minum.." akak tu xde respon pn aku ckp cmni.....dia jz ckp susu coklat ni sedap agaknye....

mlm td kesian abg berak keras....seketul2 yak dia..kesian tgk muka dia press....upppsss sori ek... ni mesti sbb minum coklat kan!!! smlm dia mkn ok plak..sejuk la skit ati aku tgk anak suka mkn......aku bg nah seketul drumstik ayam!!!

aku tgh cari info...bole ke anak minum susu perisa coklat? ada effect ape2 x? sbb abg suka plak minum susu coklat tu... ade sape2 pernah dgr x???


p/s : pg2 masa nk simpan ebm dlm cooler beg , aku doa sungguh2 agar abg minum
susu ibu bekalkan,
ari2 aku dok pesan abg mase tgh susu sambil belai rambut dia, soh minum
susu ibu bekalkan ni,
ari2 dok pujuk.... sikecik tu xtau la phm ke x..dia jz bunyi mmmm..