Jan 25, 2011

kisah cik Nory....

Cik Nory mana plak ni?? cik Noriah ke cik Norydal ke??? heheh sebenarnye pasal pil perancang norriday yg aku telan ari2 ni .... ni nak masuk pil yg ke 5 xsalah aku......dulu ade 1 n3 aku mengeluh pasal kesan norriday ni spt :

  • lps 2minggu mkn : sakit kepala
  • lps 2bln mkn : berat naik 3kg ...selera x hingat punye
lps 3bln mkn, aku dh x sakit kepala dah n selera mkn pn dh stable....aku diet jugak skit2...menten balik berat ....trn 3kg semula....fuhh lega....

lps 4bln mkn,,,,alih2 xperiod plak.... dh abes dh 28pil tu.... pg td aku try cek upt... nk dijadikan cerita...lampu toilet wat hal...lip lap lip lap.... aku pn main agak je "tembak"...alih2 tertembak kat tempat result tu (kes trlupe bwk bekas)....langsung x keluar result..samar2 1 line pn xde....elok je settle...lampu toilet berfungsi dgn baik...aduhhhh geramnye...terbang rm11.90....

FYI, aku mkn dgn tertib pil ni...kalo lewat pn sejam 2 je...sbb dh penah miss aritu trlupe syok sgt g bali... esok tu aku telan 2pil sekali.... kesan bile termiss mkn ni,,period aku bln tu 2kali tau...so xmau la jd mcmni la...so aku mkn dgn teratur...siap wat alarm lg 4 reminder....

bile tanye member ku yg mkn pil ni n doc (tru phone jek...mls nk g jumpe doc)....sume kata normal kalo x dtg period mkn pil ni.... kalo nk conpem lg cek la lg.....so aku x yah le risau..... telan aje la pil tu arini...

sekian cerita pg ini.....tq cos sudi mmbace kisah cik Nory ni....

p/s : yeahuu dh lulus induksi
: yeahuuu arini gj!!!! sogo jom!!


Jan 21, 2011

babywearing

aku suka sgt babywearing ni...tp xbrjaya la....aku suka sgt tgk ibu2 BerBW ni...kalo tgk bibik2 ngendong pn aku suke tgk...kdg2 aku soh dia ajar...tp xreti!!! aku x fully utilised sgt pouch yg aku dh beli dulu tu...jrg guna...yg beli kat maidin tu guna la jgk... aku suka sgt berBW..cume aku xberjaya je... xpela next bb nnti nk cube berBW dgn jayanye..insyaAllah...

td aku google ... jumpe klip video cmne nk guna pouch... bile tgk cam senang je...nk try la bnyk kali kt umah dgn sikecik tu...sabtu ni g giant nk try la...


video















aduhaiiii.....

Rabu lepas masa amek sikecik tu...aku terkejut lg dibuatnya.... kali ni BS pulangkan Warmer plak..... dlm hati aku mcm2 aku pk....dia mmg dh xnk layan ebm aku bg ari2 ke?? pastu aku tanye 'kak, abis tu akk nk pnskan cmne?' dia kata kdg2 bg sejuk2 je...kdg2 pns kan dlm air suam je....ooo ....ntahla pening aku BS ni...xsatu satu....

tgh2 dh kering ni dia mntak advance plak...adoii pening lg aku...xpe2 bab ni mmg kena bg gak cos takut la dia mrh2 kat anak plak kan kalo xbg....bahaye...

aku yg tgh mengong td...slow talk dgn BS tu...."kak, sy lg 3bln lebih je nk bg dia susu pam ni kak...akak bg je la dia minum ...skit pn xpela..janji dia minum.." akak tu xde respon pn aku ckp cmni.....dia jz ckp susu coklat ni sedap agaknye....

mlm td kesian abg berak keras....seketul2 yak dia..kesian tgk muka dia press....upppsss sori ek... ni mesti sbb minum coklat kan!!! smlm dia mkn ok plak..sejuk la skit ati aku tgk anak suka mkn......aku bg nah seketul drumstik ayam!!!

aku tgh cari info...bole ke anak minum susu perisa coklat? ada effect ape2 x? sbb abg suka plak minum susu coklat tu... ade sape2 pernah dgr x???


p/s : pg2 masa nk simpan ebm dlm cooler beg , aku doa sungguh2 agar abg minum
susu ibu bekalkan,
ari2 aku dok pesan abg mase tgh susu sambil belai rambut dia, soh minum
susu ibu bekalkan ni,
ari2 dok pujuk.... sikecik tu xtau la phm ke x..dia jz bunyi mmmm..



Jan 19, 2011

sedih..sob..sob..sob

ptg smlm aku rs terkujat sebentar cos BS bgtau soh tambah lg susu....... terdiam aku dgn kata kata hikmahnya itu..... adoiiiiiii terus aku trmenung bwk kete....sikecik tu pun aku x layan.....

kalo korang perasan cite aku... aku mmg dh top up 1FM utk stnby kan... aku bekalkan 3ebm + 1fm = 4 botol kan.... minggu ni pulak susu drop xtau nape.. aku hanye dpt bekalkan 2botol je ebm...... so aku tpksa top up lg 2FM semlm n 3FM arini.....sbb kena bekalkan 5 botol ke BS....

aku dh trsilap langkah sbnarnye.....aku saje2 tuka perisa susu FM perisa coklat..... BS kata 'afiq suke minum susu coklat ni....kol 3 dh abes susu....' (berbanding plain FM b4 ni dia x suka sgt)

aku stress juge pk smlm.... BS kata 'afiq xmo minum la susu pam tu' aku tpk smlm dh berakhir ke keje mengepam ku ini....tinggal lg 3bln setgh je lg....sedih sob sob sob...

alhamdulillah directfeedn still xde masalah.... aku terasa yg susu ku mmg dh smkin sikit la....aaaarghhh nyah ko dr sini jgn pk yg -ve2 ni... pk +ve je kan!!! susu ade! susu ade! susu ade!

melihat muka ku yg x keruan ni....en. somi aku pun tanya...nape bu? aku pn cite..... e.somi pn ckp ...'xpela bu...u pam je mcm bese ..bekal kan je brp yg dpt...n bg je extra FM...dr pengasuh tu bg anak kte minum kopi ke teh baik abg minum susu FM tu...'

bile e.somi ckp mcm tu br hati ku redha dgn permintaan pertambahan susu tu n trus ok balik hati ini......

aku xtau nape jd pertambahan susu ni...sbb kat umah mcm bese je permintaan sikecik tu.... kt umah BS je dr minum 3 botol trus up 5botol.....mmmm xpela.... aku redha.....

p/s : aci x aku nk try mkn maxolon tu?......


Jan 18, 2011

pelik la bg aku....

baru2 ni aku ade jumpe srg yg br bergelar ibu.... anak dh 4bln....aku agak terkejut cara dia mnjaga anak.... aku bknla nk ckp cara aku ni perfect sgt...x...aku pn ade kekurangan...tp agak luar biase la cara dia....dr segi fizikal aku tgk mmg la bb tu mcm dh kuat..terlompat2. bgnkan bdn bile dibaringkan kt peha...yela dh 4bln.... bkn 2bln...

-----------------------------------------------------------------------------
pertama:

mak dia dh letak anak dia dlm walker..... sungguh la aku terperanjat beruk la sgt2!!!! kuat ke pinggang dia??? blum pndai dduk lg...anak dia br je pandai mnyiarap...tp bile angkat2 leher dh penat, dia akan gosok2 muke kat tilam...mknenya belum kuat lg la kan...? guling2 pn belum...

bile masuk walker, mmg anak dia akan gerak2 skit...aku tanye nape masuk dlm walker dh?? dia kata ssh dia nk wat keje or masak... sbb anak dia xnk baring..n risau kalo mnyiarap terlemas... betul gak ek bole trlemas...tp dia xrisau ke masuk dlm walker tu? kite pasti ke pinggang dia dh cukup kuat...takut cedera dalaman ke... seriauuu nye aku.....ngerii tau...nk 'siapkan' anak bknnye sekejap...9bln ...ooooiiii yayyy...

ala anak dh tdo g la wat keje.....dh la anak dia jenis selalu tdo..so pg anak dia tdo ko wat la keje..ptg anak tdo ko tdo la skali rest...pandai2la arrange mase tu....kalo nk wat keje time anak tu jaga pn selalu2 la tgk p cek idung segala bagai...

-------------------------------------------------------------------------------

kedua :

dia bg dh anak dia nestum..... alasan dia anak dia xmo minum susu bile dia g keje... dh pam susu pn xnk...susu FM pn xnk...dia kata..dh bnyk kali tuka puting nk soh serasi... p cek berat naik 100g je..dia risau sgt...yela sape x isau kan..berat naik skit... tghari dia akan blk susukan anak dia..

tp masalahnye..... dia bg anak dia nestum bkn la cair mcm susu...likat je aku tgk...n 1 lg aku perasan setiapkali dia bg anak dia mkn nestum mesti anak dia mnjerit2 n nangis... mcm xnk mkn je lg anak dia...dia kata mmg dia paksa anak dia mkn sbb anak dia xmo minum susu...tp kan waktu ni anak dia ada dgn dia..susukan ajela...ape masalahnye...

dulu ye doc kata 4bln start mkn...now 6bln br bg mkn... yela sistem penghadaman/perut bb xmatang lg kan!! nk bg anak start mkn pn ade stepnye kan! mmm ntahla aku pn mls la nk memandai mandai tegur...

anak aku sampai besa ni pn mmg problem nk minum susu dlm botol gak kt umah pengasuh...n mmg kebanyakkan aku tgk ibu2 akan mngalami problem mcm ni...std la beb (ikut suka aku jek)

--------------------------------------------------------------------------

ketiga :

dia nk cube timingkan time susu anak dia....kesian aku tgk bdak tu dh nangis2..dia bole ckp tunggu lg 1jam br bole susu..sbb lg 1jam kebiasaanye time dia balik dr keje susukan anak dia...sbb dia xmo sshkan mak/pengasuh dia nnti kalo x train time susu anak dia..takut anak dia nangis nk susu sblm dia blk tghari ....betul ke cara cmni? nk adjust2 bg suit dgn time dia blk keje??

adoyayyy kata nk Bf anak....sah sah la susukan dia ikut demand bdak ..bkn ikut jam ....bg aku pelik la ..

--------------------------------------------------------------------------

ala bg je susu dlm botol kt umah pengasuh....train.. lame2 minum jgk sikecik tu..x bnyk skit...minum la jgk..kalo mak/pengasuh dia bole consider pakai sudu ke cawan..hah try la..minum jgk la susukan...ala bdak2 ni ragam dia x menentu..kdg2 cmni kdg2 camtu...alih bln/grow spurt ke...eh eh aku ni ckp senang je ek...


ape pendapat korang? pendapat aku ni betul ke x..pelik ke x korang? ke aku yg xbetul...


jz my two cents....

Jan 17, 2011

mudahnye..

mgkin aku yg baru tau....tp xpe....bestnye dpt tips utk mudahkan kerja mengepam ni....tips ni dpt dr blog kak Hayatie...

  • xyah basuh corong pam setiap kali sesi mengepam...simpan kt cooler beg....pam sesi yg akhir br p basuhh... jimat kan mase..lg pn aku M la nk g basuh ..muahahah..
(sila bace blog beliau ek utk maklumat lanjut)

aku rs aku yakin sbb bile keadaan sejuk bakteria x tumbuh kan...best2!!!!! esok aku nk praktikkan..yeaaayyy!!


tgh wat PP, susu ku sikit giles arini...

aiseyyyy

aiseyymenn ..... x cukup susu la arini.... pam cam biase...3x..... sob sob sob..sedey la....total dpt 3.5oz jek.... ape masalah aku ni.....ape punce nye ni ek....kena selidik ni...

ragam si budak musyuk masham

arini nk cite pasal ragam muhammad afiq ramadhani...rs mcm dh lame x cite pasal budak musyuk masham ni.....

--------------------------------------------------------------------------------

-bercakap : belum lg...masih ckap german daa
walaupn dia x reti ckp lg, dia paham ape aku ckp...contohnye

'abg, buang pampers dlm tong sampah',

'abg, letak baju dlm bakul',
'abg, bg ayah ni',

'abg, cium ibu bnyk2',
abg, peluk ibu kuat2', dll
(so bg aku xyah isau la kan kalo anak lmbt bckp kan?)

-suke soh bukak peti ais
(sbb mcm2 stok ade dlm tu....cekelat bapak dia, aiskrim bapak dia, air milo bapak dia, vitagen, calciyum...)

- lompat n berlari2 atas tilam.....
(ni yg pening ni..kang terantok kt dinding meraung)

- soh ibu pakai tudung,,ajak ibu n ayah jalan2...
(kalo dia wat peel pg2 nk g keja..alamatnye punchkad ku merah le,,,)

- x suke gosok gg dh...gg mak aii kuning giloss
(ssh nye nk soh gosok gg!! mkn cekelat suke..adoii isaunye gg gongak)

- kalo kte smbahyang dia pn sebok ...dgn kupiah nye skali
(pas bg salam ..mesti dia dok atas peha nk shushu...mmm)

- pandai jeles n xkasi can lgsung ibu nk manja2 dgn ayah...mesti dia start nk nangis
(nk dokong bb org lain pn x bg)

- smkn kuat nangis n ngajuk n merengek
(ni yg ku letih)

-pnjat tangga xmo pegang gril
(ni yg baye skali ...kdg2 xsedar ...bile la ku nk beli safety gate ni)

-pnjat sofa + lari2 atas sofa
(ni yg aku nk jd tarzan ...kang dh jatuh bedebukkk...sshnye nk masak dgn tenang skang)

-suke mengemas (mnyepah), mnyapu, mop, vakum, memasak (main senduk + periuk)

- suke baling2 nasi, biskut, tumpah2 kan air...
(kdg2 xlrt ku biarkan je dia wat perangai cmni...abes lekit lantai umah ku)

-suke pakai kasut besar bile main kt lua rumah

-suke sgt dok kt stereng kete, main signal, wiper,

-suke sgt kalo bwk keluar naik kete..terlompat2 dlm kete
(ibunye pn suke kalo bapak dia bwk keluar jln2)

-------------------------------------------------------------------------------------


aku rs perangai budak2 mcm ni la kan.....ragam muhd afiq ramadhani ni bermusim...kdg2 dia dh lupe ...kdg2 datang balik ragam tu ..... kdg2 aku senang je nk masak...kdg2 bole jd x bole nk masak...nk sembahyang pn dh senang skang..tp kdg2 dia wat hal jgk...yg aku hanginnn bile pijak lantai lekit....xsuke sgt...

xpela dh mmg perangai bdak2 mcm tu....n dh job aku sbg ibu...aku syggg sgt kat bdak musyuk masham tu...xpuas la cium2 peluk dia....

jom layan muke bdak musyuk masham ni...


Jan 12, 2011

3rd anniversary @@ ~12.01.08~@@

hari ni ulangtahun perkahwinanku yg ke 3.... smlm ingatkan en.somi ku lupe... rupenye dia ingat..saje aku testing wat2 senyap...nk tgk dia ingat ke x anniversary kami yg ke 3 ni...alhamdulillah dia masih ingat lg tarikh2 penting kami berdua..... kali ni aku terasa syahdu n trharu la anniversary kali ni.... xtau nape aku menangis masa en.somi ku wish kt aku... mgkin aku bnyk wat salah dgn dia.....jiwang siuuutt ibu dhani ni....baru mnjejak thn ke 3.. harapan ku semoga rumahtangga ku kekal sehingga ke akhir hayat...amin,,,

mlm td.....,,,,
aku tanye : ayah nk adiah!!
en. somi jwb : mm nak adiah ape?
aku : mmm xtau
en. somi : k nnti tgkla...

kwn2!! nk mintak adiah ape ek?

p/s : ku xpenah lg dpt adiah anniversary ..bwk mkn2 jek....

cuci mata sket


Jan 7, 2011

Kenangan n semangat baru

2011 ni aku rs mcm beria sgt dgn azam n semangat baru berbanding dgn azam thn dulu2.... aku rs mcm dalam sgt semangat itew.... muahahah.....nk tau x azam aku ape...tp en.somi kata azam jgn cite kat org nnti xmnjadi...so xyah la ek tau azam aku...muhahaha...ni nak cite kenangan diri aku....

2008
thn 08 merupakan thn yg penuh dgn rezeki bg aku...alhamdulillah ia merupakan thn pertama aku bergelar isteri.. thn itu jugak aku dapat offer keje dgn gomen....aku xpenah sangka n skit pn xpenah terlintas nk end up mnjadi pegawai kerajaan... sbb saingan begitu ramai sgt nk masuk kerajaan.. after lebey kurang seminggu dua aku lapor diri......aku pregnen....ia merupakan adiah besday yg paling istimewa buat aku.....



2009
awal thn 09 aku masih lg pregnen...so mnjalani kehidupan sebagai wanita mengandung adalah sgt istimewa wat aku...mase ni la en. somi mmberikan sepenuh perhatian kpd aku..gosok kan bj, eh mcm2 la en.somi wat kan keje umah....
mid thn 09 merupakan thn pertama aku bergelar ibu....bnyak bende baru yg aku perlu absorp dlm diri...segala2nya berubah bile bergelar ibu....


2010
thn ni bg aku sgt la teruk sekali menjalani kehidupan sbg isteri n ibu. aku rs aku gagal memikul tanggungjawab tersebut....aku x pandai menguruskan mase dlm rumahtangga. aku hanya banyak tertumpu jaga anak saje... bole dikatakan selalu jgk aku x masak..disbbkan aku keletihan n kemalasan. tp kalo masakkan bubur utk sikecik tu aku rajin....dan bnyak sifat -ve dlm diri aku.... aku mnjadi seorang yg cepat marah, eh bnyak la lg.... sering xbersependapat dgn en.somi...aku xpernah nk memahami dia. aku je yg betul dlm wat keputusan...

dlm menjaga anak pulak...aku sering mncari info supaya dpt memberikan yg terbaik untuk simanja aku itu.... cume kdg2 aku terlepas sifat cepat marah aku tu kpd anak aku...shian abg kena marah dgn ibu....dan aku rs dh berikan yg terbaik setakat yg aku termampu utk my twinkle2 star tu...


2011
so thn 2011 ni bnyk perubahan yg aku nk wat..aku nk lebih menghargai org2 yg aku sayangi.... mereka adalah jiwa dan raga aku...aku nk jaga rumahtangga aku dgn sebaiknya...nk cepat singkirkan perasaan -ve yg bole melemahkan sistem badan aku...aku nk lebih berfikiran +ve..nk lebih dgr ceramah2 motivasi...skrang ni radio IKIM.fm selalu mnjadi radio feveret aku dlm kete..

2011 ini juga bnyak misi dan target aku dan en.somi.....aku harap ape yg aku rancangkan akan diberkati oleh Nya....amin...

kisah susu ku lg...

Salam pg jumaat...

bile lame x menceloteh... ssh nye idea nk keluar ....nk tulis ape pn aku xtau.....aku bkn nk kata bz yg tramat mengalahkan PM..tp ade je bende yg nk kene settlekan.... jd mcm x sempat je nk bercerite kat blog ni....

so pg ni aku agak relax skjap cos bnyk bende yg dh settle kan sket smlm...so nk cite ape ek...ok la aku rs nk membebel la psl sambungan perjalanan penyusuan aku takat arini....

sblm ni ade n3 aku bgtau mase umo my TWinkle2 lil Star ~ 1thn 6bln (kot..mls nk pi cek n3 tu) production aku hanye dpt 8oz jek (yg ni pasti)
-
-
-
pas dr itew, aku mengepam spt bese di + kan dgn wat PP selama 2minggu mmg ade peningkatan...alhamdulillah dpt 10oz
-
-
-
pastu aku xde wat PP dh, disbbkan cuti, bz, mls bgai....trn balik 8oz
-
-
-
mase abg umo ~ 1thn 7bln -----> entah mcmmane berlaku tnpe sedari....production aku trn lg...kat opis aku dpt kumpul hanye 6oz shj.... so aku dpt bekalkan 3 botol je pd bdak mushuk masham tu....

n aku sgt bersyukur mmg kat umah pengasuh mmg dia hanye minum 3botol je yg aku bekalkan.... tp aku selalu bg extra 1botol FM 3oz..takut2 aku blk lambat dr opis....tp alhamdulillah botol extra jrg digunakan...bole dikatakan 1-2minggu sekali je terguna....
aku amat2la bersyukur.

dr analisis aku...aku rs berlaku pen'drop'pan ni disbbkan aku bnyk bersame dgn sikecik tu cos aku bnyk cuti mase ni...so aku bnyk DF je dgn dia....so body aku dpt signal mmg bnyk tu je demand sikecik tu.....ms cuti x nmpak la brp oz yg dpt...bile naik opis hah ko 6oz jek...tp aku masih rs bersyukur.....
-
-
-
now, lg 1hr abg 1th 8bln----> minggu ni aku terkejut lg..... hehehe....suspen x? hasil pam pg hanye dpt 1 oz je kwn2!!! tp alhamdulillah pam tghari n ptg dpt cover blk ...so total production masih lg 6oz!! alhamdulillah.....

dr analisis aku lg..... hehehe..(adlh ingin aku stress kan....analisis ini adalah dr observation diri aku sendiri ye)... minggu lps (minggu dpt cuti bola ) aku tpksa cuti lg cos abg demam x kebah2....ape yg aku prhatikan, pagi mmg abg susu main2 je dgn aku.... hanye time tdo je dia serius sket susu.... time tdonye adalah waktu tghari n waktu ptg....so mcm sync kan dgn production aku sekarang...

so ape2 aku xbole berdiam diri..mesti buat sesuatu supaya penyusuan susu ibu utk My twinkle2 lil star dpt aku teruskan hanye 4bulan saje lg!!!!

dlm2 aku x risau ni aku trpk gak..aku ni dh mcm kerete nk pancit dh ni......arghhh ape2 pn perjuangan ttp aku teruskan....

p/s : pas 2thn berhasrat utk berehat seketika dr kerja2 mengepam di opis...n slow2 bentikan abg DF sampai abg xnk....omak eh nk borehat sokotiko smpai la dapek adek no. duo pulak...

sekian,