Jan 7, 2011

kisah susu ku lg...

Salam pg jumaat...

bile lame x menceloteh... ssh nye idea nk keluar ....nk tulis ape pn aku xtau.....aku bkn nk kata bz yg tramat mengalahkan PM..tp ade je bende yg nk kene settlekan.... jd mcm x sempat je nk bercerite kat blog ni....

so pg ni aku agak relax skjap cos bnyk bende yg dh settle kan sket smlm...so nk cite ape ek...ok la aku rs nk membebel la psl sambungan perjalanan penyusuan aku takat arini....

sblm ni ade n3 aku bgtau mase umo my TWinkle2 lil Star ~ 1thn 6bln (kot..mls nk pi cek n3 tu) production aku hanye dpt 8oz jek (yg ni pasti)
-
-
-
pas dr itew, aku mengepam spt bese di + kan dgn wat PP selama 2minggu mmg ade peningkatan...alhamdulillah dpt 10oz
-
-
-
pastu aku xde wat PP dh, disbbkan cuti, bz, mls bgai....trn balik 8oz
-
-
-
mase abg umo ~ 1thn 7bln -----> entah mcmmane berlaku tnpe sedari....production aku trn lg...kat opis aku dpt kumpul hanye 6oz shj.... so aku dpt bekalkan 3 botol je pd bdak mushuk masham tu....

n aku sgt bersyukur mmg kat umah pengasuh mmg dia hanye minum 3botol je yg aku bekalkan.... tp aku selalu bg extra 1botol FM 3oz..takut2 aku blk lambat dr opis....tp alhamdulillah botol extra jrg digunakan...bole dikatakan 1-2minggu sekali je terguna....
aku amat2la bersyukur.

dr analisis aku...aku rs berlaku pen'drop'pan ni disbbkan aku bnyk bersame dgn sikecik tu cos aku bnyk cuti mase ni...so aku bnyk DF je dgn dia....so body aku dpt signal mmg bnyk tu je demand sikecik tu.....ms cuti x nmpak la brp oz yg dpt...bile naik opis hah ko 6oz jek...tp aku masih rs bersyukur.....
-
-
-
now, lg 1hr abg 1th 8bln----> minggu ni aku terkejut lg..... hehehe....suspen x? hasil pam pg hanye dpt 1 oz je kwn2!!! tp alhamdulillah pam tghari n ptg dpt cover blk ...so total production masih lg 6oz!! alhamdulillah.....

dr analisis aku lg..... hehehe..(adlh ingin aku stress kan....analisis ini adalah dr observation diri aku sendiri ye)... minggu lps (minggu dpt cuti bola ) aku tpksa cuti lg cos abg demam x kebah2....ape yg aku prhatikan, pagi mmg abg susu main2 je dgn aku.... hanye time tdo je dia serius sket susu.... time tdonye adalah waktu tghari n waktu ptg....so mcm sync kan dgn production aku sekarang...

so ape2 aku xbole berdiam diri..mesti buat sesuatu supaya penyusuan susu ibu utk My twinkle2 lil star dpt aku teruskan hanye 4bulan saje lg!!!!

dlm2 aku x risau ni aku trpk gak..aku ni dh mcm kerete nk pancit dh ni......arghhh ape2 pn perjuangan ttp aku teruskan....

p/s : pas 2thn berhasrat utk berehat seketika dr kerja2 mengepam di opis...n slow2 bentikan abg DF sampai abg xnk....omak eh nk borehat sokotiko smpai la dapek adek no. duo pulak...

sekian,

6 comments:

- dieyana - said...

salam ibudhani.... apa2 pun, alhamdulillah, masih ada w.pun tk banyak kan....diana pun mcm gitulah jugak, dan perasaan malas nk ngepam pun ada, tapi teruskan jugak, dapat sikit pun tak pe, janji, anak masih dpt mearsa susu kita. semoga 'misi' 2011/12 itu berjaya..hehehe...

ayu said...

congrats leni..ayu suka semangat leni..teruskan usaha tau..tak pe, sikit sikit lama2 jadi bukit kan..hehe...btw, kalau nak tau cara nak wean off abang dari bf nanti , meh baca kat entri ayu ye... ada gak info2 yg ayu dapat masa pergi sgm hari tu..ke leni dah baca ekkk...hehe..sudah lupa laaa..^_^

ibudhani said...

diana, sikit pn xpe kan asalkan anak merasa.. heheh 'misi' 2011/12..insyaallah ku akan berusaha keras nnti.....neway tq....

ibudhani said...

ayu, tq ayu..leni aritu dh penah bace n3 ayu psl wean off tu...tp nnti kena bace sekali lg bile sampai mase nnti...mmg berguna info ayu tu....

Yaati Nor said...

best nya..saya skrg blh dapat 2 oz pg ptg 1 oz kadang dapat 3 oz pg 1 oz ptg..dapat bekalkan zahra sebotol je ...kdg2 tak de bekalan..tahniah..anda masih hebat jgn give mengepum

ibudhani said...

yaati, xpe atleast zahra still dpt mnikmati lg susu ibu. awk pn jgn gv up ye.