Feb 14, 2011

minat baru....

Salam...bese la aku bile dh lame cuti naik keje mesti amek mase nk start blogging..... hehe....neway..hopefully kwn2 semua sihat sejahtera ye hendaknye....aku ade minat baru.....sbnrnye dulu pn dh buat...tp mase tu my new passion masa tu ialah BF.....skrang ni aku rs obses sgt dgn early child education..... ECE ..hehehe....


-------------------------------------------------------------------------------->>>>>>>

cite nye start mase aku n BFFs g berkelah @ pullman, putrajaya.... kwn aku tanye nanti nk anta mane anak tadika??....tp mase tu aku mls nk pk lg memandang abg tecit lg....

seminggu pastu aku balik kg.....and FIL tekejut sbb abg nk masuk 2thn xreti ckp2 lg n dia tgk abg mcm nk berkwn dgn org...n dia tanye aku kat umah pengasuh tu ade brp org budak2...dia mcm risau abg xbergaul dgn org...

n juge perbualan tepon aku dgn BFF lelaki ...dia pn ade anak sebaya.... dia pn trkejut anak aku xpandai brcakap lg.......


<<<<<---------------------------------------------------------------------------------

semua ni mmbuat kan aku trsgt2 la downNNNNNNN......bile aku start mncompare dan dicompare2kan dgn anak org......pdhal b4 tu aku dh xrisau sbb abg paham ape yg aku ckpkan.....


aku pn start la sevey tadika, taska, playschool, nurseri + playschool....sevey punye sevey xde tadika yg ade skali daycare kat area umah aku.....ssh la aku nnti nk mghanta mengambil.....

aku pn start la calling2 kwn2 n sepupu yg ade anak sebaya dgn abg n cite psl problem aku....

zaza lensamama suggest aku ajar abg brckp....latih dia brcakap selalu n ajar dia dgn ape2 aktiviti....dulu aku silap...aku cpt give up.... aku bkn xpenah ckp dgn abg...ari2 ckp...n bile aku ajar abg xmo ikut,, aku give up n aku dh x repeat ajar lg...n biarkan gtu je...n hanye melayan kerenah dia ari2....

sepupu aku plak suggest supaya bersosial kan aje dia.... mcm g playground ke or g aktiviti yg ade setiap weeken je ke.....

tup tup....aritu kat keluaran pa&ma feb aku trbace psl PLAYGROUP.....ni la aku cari sgt ni....aku pn terus call pn. watie....trus bookn trial class....

n start dr situ....aku sentiasa ulang setiap ape yg teacher ajar or aku ajar...n ayah dia pn same rajin jgk ajar abg....

hasilnye......genap abg 21bln......abg dh suke bergaul n bole sebut :

ish (fish), yis (yes), ko ko ko (bunyi ayam), aaa (phonic A), ssh!! (tunjuk tgn snyap n trsembur2 air liur)

(tp pn kena aku yg sebut dulu la, baru dia ckp....kalo dia snd yg ckp blum lg)

mmg silap aku dr dulu x ajar....ajar pn dulu xbersungguh....kali aku n ayah dia sgt2 bersungguh2 ajar dia!!!!!!

ini adalah 1 kegembiraan besar aku n ayah dia bile abg dh reti ckp...yela b4 ni abg mmg dia ckp german tau...

yg ni dia xpandai lg sebut tp dh phm je la :

kick,throw,open,close,elbow,dirty,clean, wash....

itu la minat baru aku skrang....mggali lubang mncari info how to teach anak speak n read.... (aku rs aku yg agak ketinggalan sbnrnye ni....baru sedar bile anak xpandai ckp.....korang sume mesti dh lame ajarkan...kalo ade info2 share ek dgn aku)

7 comments:

ayu said...

tak pe leni, masih belum terlambat lagi...teruskan usaha okay..nnt buat la entri ttg playgroup abang nanti ye..

ibudhani said...

tg ayu!! ha ah nnti leni update ttg playgroup yg abg attend k...

cik puan akish said...

yunk2....u untung tau..kat kl bnyak amat mende2 camnih...

kalo kat jb..mmg sgt la kurang..ssh mau cr...

kite pon mmg sgt eksaited satu tika dulu ttg sume ini...

kemudian dah jumpe....tgl nk register aje....

ibudhani said...

yup betul kt kl semua ade..tinggal lg jauh x jauh je...

ooo dh ade gak ye kat jb..alhamdulillah ape lg cpt2 register ...nnti dh penuh! xcited kan bende2 cmni!!...

Yaati Nor said...

xterlambat lg kak leni..alhamdulillah zahra 18++ nie blh ckp sket..zahra mmg dok taska..ada 7 org kwn 3 mama kat taska..saya pulak klu ckp dgn zahra mcm ckp dengan org besar..borak2 cite masalah la dgn dia..hehehehe nangis depan di sebab dia nakal pon penah..ckp mcm biasa dgn sebutan betul..xde pelat2..klu ajar pelat nnt anak kita pun cakap pelat..tu petua kot...pasal ECE mmg suka..tp mahal la pulak..akak gi kat wisma blins luster tu yek?dekat dgn umah saya tu..

IDAZS said...

masih belum terlambat lagi

semoga leni berjaya! amin :)

ibudhani said...

Yaati, oo dekat dgn umah ye... jauh nye nk g puchong tu ye...ha ah xmo ckp pelat2..tp hubby kdg2 suka ckp pelat dgn dia..grrrr... dh pesan bnyk kali soh ckp betul2....neway thx Yaati

Idazs, thx!! tu la tgk berusaha ni....