Mar 3, 2010

bp lame bb perlu di shushu kan??

kalo bb hanya minum foremilk...bb akan cenderung kena kembung perut n green stool...hah ni kalo jd kt bb means bb hanye minum foremilk je la ni... bole mengakibatkan kes lower weight gain kan...so pastikan bb nyusu sekurang2nye dlm tempoh 10-15min utk sebelah B... (ni aku observed mase time pumping aku)..aku timingkan bp lame mase nk pump till last drop...tp timing ni brgantung kot atas individu tu ..ade jgk 20-30min .. ni jz research yg aku wat utk diri sendiri...

tp pn time pumping xla exactly same dgn mase yg diambil utk bb selesai nyusu..depends jgk keefectivness bb suck..jz guideline aje...if 20min super bb aku nyusu tu kira ok la tu ..dh dptla hindmilk tu...

cos dia kan bergantung demand anak kte setiap kali feeding...sbb kan ade org pump sebelah B dpt 4oz, ade org 5oz...cm aku sebelah dpt 3oz kebiasaannye la...kalo kes2 tertentu kdg2 aku dpt gak 5oz...so pastikan B benar2 kosong....tp if bb still xpuas..offer la sebelah B lg...semakin kosong B semakin bnyk fat....nk phm lg pasal foremilk n hindmilk hah klik sini

de jgk kes... yg mommy2 kata bb dia asek trjaga2 mcm x puas susu....n mommy tu pun trus je bg FM takut bb dia lapar or x cukup tdo....pendapatan aku la... mesti bb dia isap susu sekejap je pastu dh tdo yg mommynye ingat dh tdo n dh puas susu...mcm aku kalo belum min 10min super bb aku dh trlelap aku mesti cuit2 pipi dia ke dagu dia ke..usik2 kaki dia ke....aku akan make sure plg kurang 10min dia shushu..tp tula kalo dia dh ngantok sgt dia bole tersedak la plak...so pastikan shushukan dia sebelum bb capai thp max ngantuk....

nota kecil: besenye super bb aku shushu kt 20min gak...

shushukan simanja sehingga dia puas...

5 comments:

ibudhani said...

skang ni dh ssh nk bajet B dh kosong ke blum...cos B dh x engorge mcm awal2 aritu...

donarose said...

salam. jumpa blog ni kat susuibu.com :)

Rasanya xperlu risau sangat pasal either baby dapat hindmilk ker x. Kalau dia dah kenyang insyaAllah he'll be fine. Sbb x kan kita nak paksa sampai dia empty the breast.

Kebanyakan dulu ramai yg salah teori. Dulu digalakkan switch breast every 10 minutes. Switch breast tu yg menyebabkan baby dpt foremilk jer. skrg digalakkan habiskan satu then baru offer lagi satu.

suka jumpa blog ni. best jumpa somebody yg ada concern yg sama :)

ibudhani said...

thx donarose ur advise n info!!! setuju2x!! kalo dia dh kenyang insyaAllah dia ok kan...

mama c'fa said...

x sakit ke event bby tu ggt awk nye NXXX hih sakit wo... eh npe tunde kursus? bby Bf ke.. hurmpp sian nti awk.. sian gak kt bby.. tp boleh mntk xcuse la bwk bby tp awk tinggl lua dri tmpt kursusu tu.. sbb awk bf.. kite pun da slmt kursusu n ade 1 mommies ni die fully bf tau so die mntk x cuse duk lua sbb ank die fully Bf.. so drng bg la

ibudhani said...

mama c'fa...mau x sakit nyer niXXX sy... thn je...rs mau pts ade gak... asben pn ngilu tgk aksi dia yg mgganas tu...awak ...kte pospon kursus tu... bil yg akhir la kot g... bb dh besa sket..kalo duk luar pn cmne wak? kena sewa 2minggu n bwk asben jg bb la plak...