Oct 14, 2010

my Precious shushu @ 1yr 5mons

Now abg dh 1thn 5blnbln...sedar x sedar dh 17bln abg nenen dgn susu ibu..... pelbagai onak dan duri aku tempuhi....semua ini akan jd kenangan yg x mudah utk aku lupekan...walaupn shushu production dh smkin merundum ....alhamdulillah aku still dpt bekalkan yg trhebat utk dia...bayangkan la production dari (~ : approx)

~16oz (~2-6bln)
.
.
.
~12oz (~6-12bln)
.
.
.
~10oz (~12-14bln)
.
.
.
~9oz (~14-16bln)
.
.
.
~8oz (currently)

mcm2 cara jgk la aku try utk cukupkan bekalan susu abg....dr mknan till supplement milk booster.... kdg2 mnjadi kdg x mnjadi......Milk booster yg mnjadi stakat ini yg aku try ialah mother love more milk supply....tu pun x bole mkn ari2 t xmnjadi jgk....so aku jz mkn seminggu 2 bj je.....n yg paling..paling...paling membantu skali ialah wat POWER pumping....aku now mmg ari2 wat 1x PP (kecuali weeken je la)...

kalo aku x wat PP mmg x bole menten 8oz for 3x pumping..... kalo keje bnyk nk 5x pumping x sempat.....

8oz sket? dulu ye aku selalu ssh hati susu sket...now x lg...bkn sbb aku bole simply top up FM.... tp sbb abgnye demand dh kurang...now aku provide 4x 2oz sehari....,,,BS x penah lak komen ckp abg xcukup susu.... yela 2oz je dia minum cukup ke??? myb abg suke DF je kot dgn aku...kdg2 BS ckp abg tongeng2 je susu...hadoiiiii ...dia x tau ibu dia bagai menatang air yg penuh bile dpt susu 8oz tu!!!!

bile aku sediakan 4ebm + 1fm,,, 1fm tu x guna pun.....so now x top up dh...tunggu la sehingga BS ngomel blk ckp bekalkan 5botol br aku top up 1fm....

lg 7mons to go utk graduate!!!...xtau la lg mcmana BF journey aku pasni....yg penting aku x bole pth smangat... keep pumping n wat PP n DF bnyk2!!!!! aku akn make sure pump or DF xkurang dr 3jam skali....

insyaAllah aku akn try berjuang till final yr!!!! aku harap mothers kt lua ni pn same berjuang till final yr n titisan terakhir ye!!!!!

setiap kali pump dpt bnyk ni je...kalo wat PP baru capai 3-4oz

13 comments:

Yaati Nor said...

mari la naik kan semangat saya juga..saya tinggal 2 kali je punp kat opis lunch DF kat taska zahra..2 kali kat umah dah k o dah...pg nie bekal 4 oz je..huhuhu tlg la naikan semangat sesama kita..hbuhuhuhuhu

- dieyana - said...

ermmm, semoga ibudhani terus bersemangat! Alhamdulillah, masih ada rezeki utk anak....pump tetap pump, dapat sikit/banyak lain cerita, pam selagi diberi peluang oleh-Nya. Syukur nikmat yang tiada tandingnya ini, dan syukur masih diberi peluang dan mengecap pengalaman paling berharga dalam hidup seorang ibu. Syabas ibudhani (tiba2 rasa sayu semacam pulak Diana ni...)

ayu said...

caiyok...caiyok...ayu suka semangat leni..moga ayu pun dapat follow leni gak...huhu..abg tak kuat minum ye..danial ni makin kuat minum la..huhu..risau sehhh

ibudhani said...

yaati, sy dh bg kata2 smgat kt post comment awk... Yaati jgn give up pls!!!!!

ibudhani said...

diana n ayu,

thx 4 d support!!! betul2!! pam ttp pam dpt skit/bnyk lain cite kan!!!!

ayu,
jgn risau danial kuat susu...breast kte akan syn jugak dgn demand anak kte kan!

diana,

mmg ley sayu kalo kte trinagt blk ssh pyh pngorbnan kte selama ni...

mama c'fa said...

thniah.. bangga rasenye jd mama yg berjaya bf xkesh direct ke Ppump..nk timba pnglman dri ibu dhani..pasni nk dpt scnd bby try yuk bf die spnuhnye..terigin sgt.. yg 1st ni xkesmpaian mungkin kurng ilmu mse pregnt 1st..

ibudhani said...

thx mama c'fa!! caiyok2x dgn smgat mama c'fa nk bf 2nd bb!! sy doakan mama c'fa dpt BF 2nd bb nnti sepenuhnye!!! Amin!!

mama c'fa, mase preggy dulu sy slalu usap peyot ckp, "bb , ibu akn shushukan bb sepenuhnya dgn shushu ibu"

Anonymous said...

leni,

aku yakin ko akan berjaya...amin..

another few months to go..caiyok

~pouje

ibudhani said...

thx pouje!!!! aku pn doakan ko jgk dpt Bf bb ko till 2thn!!!

Mrs.Eady said...

skrg mslh izwa pam hnye kuar 2 3 titik jek..tp if hisap terus ade bnyk.dah try buat sebelah sufiya hisap sebelah lg pam tapi itu budak asyik kacau jekkk..nk usik nk tgk lerr..heheehehe...

ibudhani said...

izwa, mgkin pam izwa nk kena servis kot!!!! xpun membrane dia kena tukar...izwa pakai pam brand ape?

cik puan akish said...

fighting2 ibu dhani....yakin boleh;)

ibudhani said...

thx bonda dadif!!!