Oct 20, 2010

gG...

Kali ni nk cite psl gg sikecik ni.... abg start ade gg mase umo 11bln....kire agak lewat jgk kan? tp skali tumbuh 4btg skali tau... tumbuh gg ats je plak tu....now dh ade 10gg @ 17mons.... kalo tgk bb lain mcm dh penuh je rs gg depa @17bln ...tp xpela perkembangan setiap bdak kan brbeza... tp aku x tanye lak paed normal ke x mcm ni? nnti ade peluang t kena tanye....

wlau 10btg je adoyyy sakit tol kalo dia geget tu.... start abg umo sth lebey dh mcm2 la sikecik ni mkn.... aku br start gosok gg dia agk lewat jgk start umo dia 14bln rsnye...sbb aku trperanjat gg dia KUNING nye amat!!!!! n mcm dh ade karies je...mula2 aku guna napkin...xbersih sgt... pastu guna towel br cm bersih sket..

pastu beli berus yg sarong kt tgn tu...lg hampehhh xjln pn... guna towel lg brkesan....so setiap mlm b4 tdo aku mesti tenyeh gg abg... tp tula kdg2 dpt tenyeh gg dia..kdg2 dia xmo....

br2 ni beli berus gg bdak2 dr umo 0-2thn, brand Jordon, (step 1) dia super soft n handle dia besar xkan tertelan/tcekik.....so far ok puas ati..bersih jgk la gg sikecik itew.... br lega ati ibu dia gg abg x kuning2 lg.....



7 comments:

mummy-aulia' said...

oh..besar betul ek handle dia..
aulia' dah ada 6 btg gigi @ 8months. x start berus gigi dia lagi..tenyeh2 dgn towel pun blom.hihiii..dok kata nk buat, tp xterbuat-buat jgk..

ibudhani said...

cpt sungguh gg aulia' tumbuh.. caiyokkk!!! tenyeh cpt nnti tumbuh karies cm gg dani... ssh nk hilang....

Yaati Nor said...

menarik berus gigi nie..saya nak cari yg lg kecik berus dia ada ke?zahra dah 16 bulan tp baru start berus gigi dia sebulan yg lalu sblm nie pon pakai yg jari tu tak mujarap pon..saya berus gigi dia kdg2 darah gusi dia..tak cukup kalsium ke anak saya?

ayu said...

mmg betul kena berus dari awal2... satu lg jgn bagi abang makan gula2.. klu coklat ok lg..

ibudhani said...

Yaati, sy xpasti la ade kecik lg....drh gusi zahra ek? awk pkai berus yg mcmana? so far dani x drh la plak pkai berus super soft tu... xcukup kalsium tu sy pn xpasti la wak...

kt lunatots @ maju junction ni ade jual jenis towel tp bole sarung kt jari tu...

ayu, setakat ni gula2 xmkn... biskut coklat penah la bg...biskut bergula kalo kt umah mmg control..tp kalo kt umah BS ssh la sket nk control..

NUANISA said...

lenny berjaya ek? Aisyah tak berjaya la....dia tak nak berus gigi lagi..dia gigit je berus tu...huhu..gigi dia dah start kuning sbb makan coklat and candy jerk...

ibudhani said...

mmg dia gigit jgk...tp dpt la jgk sy berus gg dia......

nisa try la lg pujuk2 dia sket....

kdg2 mmg ssh jgk...dia ttp mulut dia