Jun 10, 2010

Tag "penyusuan susu ibu"

Salam saye di tag oleh ayu ....tag kali ni mengenai penyusuan susu ibu.... menarik kan!! saye kenal ayu mase g SGM meeting ke 4 kot..yg tema warna merah.... pastu sy jln2 blog ke blog.. terjumpe la blog ayu yg penuh info pasal BF nih.....sy rs ayu dh bole jd LC nihh....thx ayu cos sudi share ilmu pasal BF ni...


sedikit intro dulu mase BF journey sy...

mase sy pegnen 7bln sy selalu usap perut yg boyot tu sambil ckp kat bb....."syg, ibu akan susukan syg sepenuhnye dgn susu ibu tau" tp mase tu x tau pn kebaikan susu ibu ape, mcmana, segalanye ZERO KNOWLEDGE la...(xyah ckp pasal ilmu susu ni...nk pegang anak pn sy x tau....)

tats y saya gagal mndapat title Fully Bf.... sy mntitlekan anak sy 90% Bf... sbb bile ade probs mula la ade suare2 yg suruh top up dgn FM... mmg mase tu amatla perit sbnrnye melihat anak minum susu bkn dr susu bdn sy seniri....NOW TIDAK LAGI......sy berjaya manage shushu utk anak sy bile ade probs.... alhamdulillah....


Apakah yang anda faham mengenai Penyusuan Susu Ibu?
-mmberi anak minum susu hanya dr susu bdn ibu pada 6bln pertama dan meneruskan sehingga 2thn bg melengkapkan penyusuan susu ibu

-yg ke 2 sy rs penyusuan SI ni ialah pengerat kasih syg yg teramat sgt

-merupakan 1 anugerah terindah


Berapa lamakah anda menyusukan anak anda?
buat masa ni dh 13bln sy susukan anak sy..still ade 11 bln utk susukannya....


Dimanakah anak anda dilahirkan ? Adakah di Hospital Rakan Bayi ? Apakah yang anda faham mengenai Hospital Rakan Bayi?
Gombak Medical Center, bkn hospital rakan bayi, hospital yg mementing penyusuan susu ibu selepas bayi dilahirkan...NO FM ....bb kena jgk minum susu cap gantung!!! nurse2 akan marah kalo bg FM....


Apa yang anda tahu mengenai 1 jam pertama selepas dilahirkan & "rooming in"?
bb perlu disusukan selepas 1jam dilahirkan n (sbb mase tu bb dh start lapar) n hormon kasih syg paling kuat antara ibu n anak slps 1jam pertama dilahirkan tu......

room in - skin to skin..slps ibu , ayah pn kena wat jgk...supaya bb tau ooo itu ayah dia plak ...sungguh dia akan rs bertuah lahir di dunia ini....lahir2 je mak n ayah dh syg2 dia....mnyambut dia dgn penuh rase kasih syg!!!!


Ceritakan pengalaman penyusuan anda dalam tempoh 3 hari selepas anda melahirkan bayi anda.
3hr pertama tu sy xde lg probs susukan anak sy....mase tu sy x brp larat mcm darah rendah tp BP ok je, MIL selalula bwk kan anak kpd sy utk disusukan....sbb sy xtau nk susu baring...n anak xtdo dgn sy...(tp nnti 2nd bb sy akan mk sure bb tdo sebelah sy) mase tu rs bestnye bb dpt minum kolostrum sepenuhnye....sy rse mcm lame gak susu emas tu...tp xingat la bp ari...6 7 ari ke ek...

Apakah cabaran yang anda lalui sepanjang tempoh penyusuan anda?
low milk supply pastu bb mgaruk2 x bole tdo xpuas kot....

Dari manakah anda mengetahui mengenai Penyusuan Susu Ibu? Apakah sumber2 anda ?
dr kawan 1 U dgn saye iaitu Epa...(dia xde blog) dia la yg introduce sy dgn SI n www.susuibu.com...

Bagaimana pula sekiranya anda bekerja selepas habis tempoh berpantang? bagaimana anda menguruskan bekalan susu anak anda?
sy mengepam 3x sehari kt opis utk bekalan esoknye..tp bile dh 1yr ni sy pam 5x sehari utk cukupkan bekalan esoknye. sy bwk cooler beg utk simpan susu semntara kat opis utk menten susu xrosak.....sampai rumah sy masukkn dlm fridge....


Kenapa anda menyusukan anak anda ?
utk kesihatan optimum anak (supaya x jd cm sy selalu demam n selseme, cpt kena jngkitan, slow learner) n bonding kasih syg antara sy n anak...


Adakah anda merasakan penyusuan itu sangat mudah? Mengapa ?
sbnrnye penyusuan SI ni adalah mudah kalo betul gaye nye...sy ni dulu terasa ssh sbb x study betul2....dulu sshnye nk susukan kalo g shopin kompleks, skang ni xssh2 lg sng je.....terasa sakit2 bdn efeknye sampai skrang ..sbb x kena gayenye yg betul...dulu malu2 nk susu bile org ramai...skang ni x malu dh n conpiden sket...sbb kalo keluar pakai bj BF....

sekian saje dr sy......sy brdoa agar sy dpt melengkapkan penyusuan SI ini till 2thn....InsyaAllah....doakan sy ye!!!

3 comments:

ayu said...

salam ibudhani,

terima kasih kerana berkongsi kisah penyusuan ye..LC?? uisshhh.. jauh lagi tu...ayu saja je suka2 + nak share bersama2 kisah2 penyusuan ni dgn rakan2 yang lain.. mana la tau kan, ada yang dapat mengambil ikhtibar atau mengambil panduan slps membaca2 kisah2 penyusuan ni kan...

all the best ye..^_^

ibudhani said...

betul2 melalui pengalaman bole di ambil iktibar n panduan...setuju2!!

ok thx ye ayu....

ibudhani said...

silap2 SGM ke 3