Sep 28, 2010

demam + mode x mo mkn

Salam semua,,.....

mlm td panas blk bdn abg...tp suhu dia xla high sgt around 37.7deg jek... pening aku pk nape plak demm blk..weeken aritu dh baik dh.... tp mlm td aku x bg ubat dmm... dia bgn nangis kol 1.30am n 4am...aku jz basah2kan kepala, bdn , ketiak, tapak tgn n kaki.......tp alhamdulillah batuk n seme2 dia ade kurangnye...

sbg ibu mesti kte ssh ati kan bl anak kte xsehat... pg td trpk2 nk bwk ke x g klinik. tp bdn dedar2 je...suhu dlm 37.1deg....aku x bwk pn g klinik.... jz bg kat pengasuh PCM kalo dia dmm br bg ubat....

yg memening kan aku lg......abg ssh tol nk mkn skang..... aku rs nk give up masakkan bekal ari2 tuk dia......ari2 BS dok kata...afiq xmo mkn,,,kalo mkn pn sket pastu buang2....bdn abg pn skang dh susut dh sket...menten je berat dia sejak 1yr...~9.5kg je xgerak2..

fresh EBM,,,,, dulu aku bekalkan dr 30z trn 2.5oz ....skang ni trn 2oz (x 4 botol) (sori yek kengkawan aku ade vit m sket nk pump kt umah so top up 1fm 2oz) so 5xbotol susu aku bekalkan ari2...cos BS kata afiq minum sket jek......haduhhhhh...aku isau...abg x cukup zat!!!!! naseb baik BM kte penuh dgn zat kan....

perlukah aku nk bg multivitamin? ahad ni nk g paed nk tanye mcm2 kat doc...... perlukah,kenape, mcmana,bole ke..... skang ni tgh mncari2 info bole ke bg mulvits kalo umo dia 17bln...kalo bole mkn....brand ape yg sesuai, nk beli kt ne? n info mcmana nk pujuk anak mkn...

ape pendapt mommies ? how uol handle anak korang kalo face probs mcm ni?

wat ms skang ni aku ari2 bg apple or oren /pisang bekalkan...seminggu 1x vitagen less sugar....

esok nk try watkan speggti...mane tau kot2 nk mkn..... masalahnye.... kalo isi ayam n ikan mesti dia keluarkan blk.... kdg2 dia mkn nasi je...syur n protein xmo...... xckp zat tau mcm ni....

mlm2 abg tdo aku selalu usap kepala dia bgtau "abg jgn nakal dgn mak(BS) , minum susu ibu bekalkan n mkn nasi ibu masakkan ye" org kata kalo bdak tdo mata tbuka sket dia akan dgr pesanan kte..... tp yeke? entahla.....

runsing!!!!

2 comments:

ayu said...

la siannya abang..skrg ni mcm mana..still ada prob lagi ke nak makan..mmmm, apa kata try bagi biskut..biskut tiger ke..roti ke.. mmm, susah hati kan bila anak2 tak mau makan..sama la mcm hariz satu ketika dulu...

cik puan akish said...

owhhh lagi skali same like me...bole la kawan depa neh....same aje perangainye..me pin selalu gak wat begitu pade dadif...cakap ngn dia separa tdo...wallahualam..