Sep 29, 2010

bye2 dmm...

Salam... alhamdulillah abg dh sihat dah....xdmm dh smlm.... cume tinggal batuk n cheme-cheme je lg... smlm try nk bg madu kat abg....dia xmo la.... agaknye dia pk ibu dia nk bg ubat kot....tula dia refused.....madu ni sedap la sayangggg oiii....last2 aku yg mkn....

actually aku conpius la... madu kan trkenal bnyk khasiat n baik utk kesihatan..dlm islam pn ade ckp pasal keistimewaan madu ni..... tp dolu2 penah trbace yg kte xbole nk bg madu kt bb b4 bb reach 1yr... yg ni aku bace kt babycenter sbb madu ade spores of a bacterium called Clostridium botulinum, which can germinate in a baby's immature digestive system and cause infant botulism.... hishhh takut la pulak spora sejenis bakteria (betul ke kefahaman aku nihh?) tumbuh kt dlm sistem penghadaman bb...xpela aku pn xsure kesahihannye... neway abg pn dh 17bln.... tp problemonye abg xmo mkn....

mase abg dmm aritu...aku kesiann la benar tgk dia tbatuk2 mase tdo..... aku pn main amek je vicks sapu kat dada n blkang dia.....esoknye saje nk beli vicks utk bb,,,,,,alih2 aku g farmasi nk cari vicks utk knk2,,,...trbace vicks yg utk dewasa ...,,,,, rupe2 nya x bole bg to bb under 5yrs ke 2yrs (xingat) cos bb bole jd sawan....trkejut makcik bace.....aku ni main belasah je!!!! seb baik abg ok...so aku pn dh beli vicks utk bb....wangi...

ubt btuk pn x bole bg jgk kan for bb under 2yrs.... sbb aku kesian benar tgk anak aku tu batuk.. aku bg jgk....tp 2hr je (1x sehari) x ikut arahan doc (sbb g klinik bese doc tu bg ubat batuk + seme2,,,,,kalo g paed doc x bg...cume ubat cair kahak je salbutamol)...kesannye abg tdo sampai 3jam.....isauuuu aku diwatnye..... pttla xbole bg mase bb2....tgh2 tdo takut trjalan skali....bahaye2x!!!! doc penah cakap sbb ape xbole ,,, kalo x silap aku becos sistem pernafasan bb dicontrol oleh otak....ntahla aku x arif sgtla...any 1 can help?

ape2 pn kte sbg ibubape (cakap kt diri seniri) kena bace / cari ilmu dulu dlm mmbesar kan amanah Allah ni..... yela dr semua hal la yg berkaitan anak ni nk kena menimba ilmu....

okes tats ol coleteh makcik.....,,,

4 comments:

ayu said...

dah baik dah demam?? alhamdulillah...hariz pun dah tak cirit birit dah...

ibudhani said...

ayu, legakan sket anak dh sembuh ni... syukur...

Anonymous said...

salam leni,

just wanna to share.. i think madu tu boleh ajer diber kat bb, ... madu kan penawar segala penyakit.. just give a little bit ajer... baik utk anak kalo batuk.

pouje ~

ibudhani said...

uiiittt pouje,,,aku heran ben ajaib ni... camne ko ley trjumpe aku kat alam maya ni? heheheh

ooo bole ek..tula masalahnye anak aku tu dh set mind mcm nk mkn ubat...