Aug 5, 2010

abg allergik

Salam,,,,



ahad lepas g jumpe paed....aiseyyy doc yg bese kterang selalu jumpe tu dh tukar......doc Zurina dh g sptal serdang......doc tu mmg besh....suke bg nasehat....

abg kena rashes terok gak...... terutama dkt area yg berpeloh....kt leher, pelipat siku, dada, blkang bdn....montot, kalo panas n berpeloh...shian sgt abg menggaru till merah....abes kesan calar garu..... kuku xla pnjang sgt......nmpk mcm kena dera pn ade.....(t aku try amek pic ek...ssh sket abg skang ni nk amek pic....xdok diam)

lebey kurang sebulan kot....mula2 letak bedak medicated agnesia.....lame2 xjln.... pastu letak minyak gamat ....pakai mlm ,,,esok pg baik...tp xde kesudahannye.....aku pn decide nk jumpe paed jela....kang lg terok merebak.....

abg pantang buka diaper ke seluar ke bj ke....dpt je contact dgn kulit...dia x lepas kan peluang mnggaru.....tula x kasi can ibu dia pakaikan bj n seluar tu...sedap mggaru....,,,.heheh

paed kata abg ekzema...,,,...tp xtau ape yg dia alergik kan....kalo nk tau wat blood test la....bole tau spesific allergic ape.... cost dia 600rm...... erkkkkk.....mahalnye......xpe la doc..t sy pk kan....

doc kata dia mungkin alergic mkn kacang...(dlm biskut ke),,,,telo....(so far ok je...sesekali bg mkn ok je) pastu doc sebot....jgn bg FRESHMILK.....aiyooooo dlm hati....alamak agaknye la kot....aku mmg topup 3oz freshmilk ari2 kat abg (senin - jumaat) ....tp yela bukan ari2 dia abes pn..kdg2 minum kdg2 xminum.....

so start senin mggu ni aku dh xbg freshmilk.... cos shian plak kt abg,,,, so FM anmum yg ayah dia beli mase aku admitted aritu ade lg....so tpksa la topup abg FM 1botol tp aku sediakan utk 2oz je....letak dlm babycube..... lgpn mmg dia minum xabes pn kalo wat 4oz....jimat sket....

passtu arini aku tpk....kalo doc kata mgkin abg bole jd allergic dgn susu lembu.....abesss kalo aku topup dgn susu FM anmum pn same ler kan!!!! adoihhhhh nape le aku x ter pk!!!

so....cmne nye ni....serious kngkawan,,,aku smngat nk usahakan wat stok belom lg 100%...tp mmg dh try increase 5x pam...n wat PP jgk ...kdg2 2kali sehari aku wat PP....tp still amount tu dlm 12oz je dpt ku kumpul...dptla 4 botol (3oz/botol) ,,,,,,tupun akan dibekalkan kpd pengasuh keesokkan arinye...... nk bgn mlm2 pam....adoiiii jgn hrp la aku ni.....

pas blk umah mmg xde sesi mngepam aku ni...mls bebenor......sbb rs mcm dh penat.....tp serius dulu2 mmg rajen aku pam kol 9pm n kol 3 or 4 pg.....ssh tol nk kembalikan semgat pam kat umah ni.....aku tabekkk spring la kt mommy2 yg extra mengepam kt umah ni........

b4 ni abg minum 4botol....aritu BS soh tmbah 1botol......kalo x ,,,, mmg cukup......

tp pelik la...kalo weeken n cuti ..... kalo abg ade dgn aku...shushu cukup je plak....jrg la aku topup2 pn.........mcm nk jd surirumah pn ade.... home manager? tp sape nk bg gj?????

abes kan ajela susu anmum tu....t pk la .......doc bg ubat sapu n aqoues cream so far ok....n aku dh tuka sabun sebamed....so far ok....kesan luka garu2 pn ilang......sori no picca...as told b4...ssh nk amek picca abg....asek blur je kalo dpt.....bile tuka bj dia dok diam tepon aku plak dok jauh.....

okla mmbebel la cikminah ni....sape? aku? ...yela aku la tu.....

pjg lebaq nye ciknon ni.....dh soh dh td limit kan.....tp trsasar la gak....
daaaaaa,

8 comments:

ayu said...

alahai..siannya abg..
moga cepat sembuh ye...

nak jadi surirumah???
ayu nak jugaaaaaaaaaaaaa...

ibudhani said...

penat jgk kan jd surirumah ni kan....tp yg bestnye rumah sentiasa kemas.....

sbb leni waktu weeken br bole kemas umah....

mariam said...

sian abang. tak payah la buat allergy test tu I dah buat ngan anak I siap berkali2 dan bermacam2 last2 tak tau gak apa yg dia allergik kat. so imejin la terbang $$$.

anak I pun I fully breast fed 2 tahun, dia mula allergik teruk lepas wean off...kendian allergy dia ansur pulih ngan sendirinya. selalunya dairy products dan habuk yg trigger.

oh ya masa I baca pasal abg ngan u meleleh air mata I. sebak sangat. Doakan yg terbaik tuk yr family.

Take care

Zaza lensaMama said...

ciannya dhani.
anak aku skrg pun dok minum susu soya je, lactose free sbb jd cirit birit. mahal giler susu nye.
lg satu, haah! umor dorg skrg ni susah tul nak amek gambar. sebok je dia nak tgk apa ada kat kamera tu :)

mummy-aulia' said...

jom2 jd surirumah..=P
cita2 ada, tp blom kesampaian.hihiii..mcm aulia' ler ni.aulia' pun dktr kata ekzema.dia plak kat pipi & leher.tp since pakai sabun sebamed & amalkan sapu minyak kelapa dara kar dia, dah ok.cuma kalo terlupa nk sapu tu dia naik la blk..huhuuu..
rasanya dia allergik susu kot (lactose).sbb masa minum susu bdn dia ok je kan??

ibudhani said...

mariam.....thx sgt 4 ur advise...mmg i dh tpk dh ni nk wat alergik test tu sbb dh pakai ubat pn x baik2 ni....mula2 ok berkesan..bile dh seminggu cmtu jgk... so jwb nye baik xpyh wat test ek....buang duit je...alih2 xtau jgk result...

ooo slowly bole ilang kan....

mariam..mmg kesian tau dia...skang ni pn kalo mlm2 i trlambat sket nk sumbat nenen...dia punye menangis mcm i xde...tp mata dia tutup...anyway thx....

ibudhani said...

zaza,,,

ooo aazad pn susu soya ek....tula aku dh sevey...mahal gile susu tin kecik...isomil n pediasure kan..

tula dorang skang ni nk pegang handpon setiap kali aku nk amek picca...nk tgk kat screen tepon...ko sehat x ? hope la ko cpt sembuh...mkn ubat tau!!!!

ibudhani said...

mummy aulia'...

hehehe....jom pakat2 jd s/rumah....mmg kemas je tau rumah...

ooo yeke aulia' pn sma ye...ok2 t sy cari minyak kala dara
thx2!!!!