Jul 27, 2010

leaking rupture ectopic pregnancy.....


Salam kwn2..... arini aku mc sampai jumaat depan......xsangka bende ni terjadi kat aku jgk...... xpe aku redha dgn ketentuanNya.... ada hikmahnye kan......

jumaat 4am....aku terbangun tdo cos abg nk susu....aku bgn2 sakitnye perut bwh belah kanan ni.......sakit teramat........sakit tu mcm senggugut pn ade mcm bise angin pn ade.....pastu aku g bilik air termuntah n nk buang air besa.....lama2 tu en asben ckp '' u sakit belah kanan ek...appendiks kot'' aku pn rs betol gaknye......

xthn sakit ...aku nangis kat abg pelok dia sementara tunggu ayh dia mndi,,,,,,,,abg pn mcm phm2 je sakit aku tu dia manja2 dgn aku n lentok kt aku........sayu aku rs.....kol 7 am tu e.asben uruskan abg,,,,,aku call adik aku mintak antakan ke spital selayang....

smpai sptal....bese la kena tunggu giliran berjamjam gak....aku ni yg dh sakit sgt baring je kat kerusi ruang menunggu tu.....dh lemah sgt....

bile doc cek......dia soh masuk wad pemerhatian dulu.....g amek upt, g xray.......masuk air .....n doc dh soh start pose......

actually aku dh 2wks period n dh nk abes.....pas masuk air aku bleeding blk.....doc pakar appendiks ckp appendix x kaco menses u.....i refer u pkar sakit puan la.........

1st upt -ve....so aku lega la bkn probs org pompuan......doc yg 1st cek aku pn dtg tanye mcm2....dia soh aku cite psl menses aku....aku kata setiap bln regular...bln ni je lewat seminggu...tp dh period dh.........doc pn scan bwh......doc nmpak bleeding....''eh..ni bkn drh menses ni ,,,,,ni drh miscarriage ni......'' doc tu ensemmmmm.....dia soh aku amek urine nk bwk lab test plak....pastu aku berehat lama gak....dh kol 4pm ....nape xde doc bg tau ape lg ni.....dh kol 5ptg tu...doc yg ensem tu name dia doc sufian kot....soh aku g wad gynae scan blk......

pastu aku pn g.....doc hafidz lembut2 orgnye pn bole thn kiut jgk..... amek upt ...(tensen aku asek amek upt la keje nye)......-ve...... doc hafidz ckp kalo -ve kompem la u x pregnen......scan pn mmg xnmpak ape2....tp dia pelik nape bnyk liqiud dlm rahim aku...... aku pn dgn senang ati nye lega xde ape....appendix la ni.....doc hafidz pn tulis la report kt pc....alih2 dia tgk result lab test upt +ve.......dia call ED (bhgian emergency doc sufian) conpem aku pregnen..... n dorang saspek atopic!!!!

dh kol 6lebey dh rsenye......terus amek drh .....dh brp kali dorang cucuk...xkua2 drh aku...doc kata vein aku nipis nye.....yela dh aku xmkn ape2 dr kol 9.30 mlm td......ade 7 kali doc tu try....OT room pn dh call soh trn cpt..... doc hafidz n doc yg cantek tu doc elyana dh stress drh aku xkeluar......aleh2 amek jarun yg paling nipis (doc kata butterfly)...alhamdulillah keluar gak drh aku ......aku pn dh siap pakai bj nk operate....adoiii seksi gile aku...nmpk montot.........aku rse asben aci tu nmpk kot keseksian aku yg x sengaja tu......ayoooooo....apppaaaaaa..minachiiii montot....

nurse2 n doc elyana pn tolak aku ke bilik ot ......sambil terang aku ape dorang nk wat kat aku n kesan nye nnti....aku pn redha je sign!!!!!.....aku plak trlupe nk bgtau asben aku nk operate dh ni.......

doc elyana ckp dorang nk tebuk nk tgk rahim aku...if betol atopic dorang buangla...kalo xde ape2 ok la...kalo ssh nk buang doc terpaksa belah utk buang...if bnyk bleeding tpksa la blood transfusion....tu lg scary.....takut aku dgn drh tu ade hiv bagai.....

dorang bg bius penuh.......alih2 aku terbangun doc panggil name...Leni2x!!!! bgn!!! kuat gak....aku tersedar.....rs mcm mimpi meeting unit...tgh cabut undi utk masak 1 msia ...jkr nk masuk msia book of record ....nk idang pelbagai lauk spjng 1km .....

aku pn sedar...lega....dh selesai sumenye...n aku selamat..... Operation pn sekejap je...aku tgk jam kol 8.30mlm.....fuhhhhhh lega alhamdulillah.....aku pn disorong balk ke wad......terasa la sakit2 kesan tebuk tu.....1 kt pusat 2 kat bwh perut belah kiri......xde sape bgtau ape dh dorang wat kat aku....aku pn tdo je la....mak aiiii sejok gile babeng betol kt ot room tu......menggigillllllll

terbgn 11.30mlm.....adoooooiiii sakitnye tekak aku,,,,n pingganggg!!!! aku pn text la asben n adik2 bg tau .....aku dh selamat operate......tp xtau ape dh trjd....

aku pn bgn buang air kecik......adooooi terasa drh rendah.....slow2 aku jln....mcm br pas besalin...

kol 1.30 pg tu ....doc elyana bgtau aku.....dorang conpem aku atopic...n dh pecah pn .......bleeding dekat2 1 botol lebey air drip tu.....oooo patutla la aku peroid dh 2miggu cos kandungan tu dh pecah.......

doc kata 1 tiub fallopio dh potong xbole wat ape2 cos dh bleeding n bengkak.......xpela aku redha sepenuh ati....doc kata ovary, tiub kiri , rahim sume ok lg...aku still bole pregnen,......tp yela peluang tu ssh sket la....so pasni aku kene keje keras la sket .....xpe kalo ade rezeki abg dpt adek adela kan kengkawan? n pasni (2bln la kot pose ML) aku xmo planning dh.....tp kena study gak dulu rythm menses aku ni......tp aku wat relax je la stress sgt pn ssh gak nk conceive kan....just go slowwww.....cume aku x planning dh la.....rs nk nk la......hahahahh......en asben pn dh soh mkn asid folic......

aku pn sambung tdo....tp asek kena kaco dgn nurse....nk amek BP n amek drh lg test HB...cos low lg....9.7

mmmmm aku ingat aku x alami ergoged b dh....rupenye....kol 4 am tu aku xbole tdo....sakit gile b ....dh bengkak....aku pn tnye nurse.....ade breast pump x? sakitla .....conpem ade la....waaaa aku pn berpeluang pakai BP medela lactina sptal punye.......mmmm bese je....best lg FS aku tu....heheheh brlgaknye......dpt la kt 9oz lebey....simpan.....nurse tu pn kagum dgn aku ....tnye anak bp bln? dh nk masuk 15bln......nurse tu pn jwb.....ooooo bgs nye........

so skang ni aku tgh bermalas malasan kt umah....mc 14hari.......dh masuk ari ke 4...mcm dh sehat je.......nnti nk cite plak pasal abg .....bile ibu xde disisi...... kesiann sgt kt dia.......walaupon aku dh ade ...kol 3 4 pg abg tbgn dia stilll nangis sedey chembeng bagai.....mcm aku xde lg...tinggalkan dia........abg rindu sgt nk ngempeng dgn ibu.......cian dia.....aku rs ade amek ms 1minggu jgk abg nk ilang trauma.....


kalo ade rezeki aritu dh 7wks la usia nye....bye22222.....wassalam...

11 comments:

nur rabiatul adawiyyah said...

takziah ye leni...takpe..nnti cube lagi..buat mase ni pantang dulu ye..semoga cepat sembuh

Zaza lensaMama said...

sabar ye lenny... ada hikmah tu. pasni nerusaha blk ye :)

diLa said...

wuwuwuwuuwu!! sedihhh...
xpe, insyaAllah ade rejeki lg..ciayok!! :D

Ely Hasrul said...

siannye.. tp syukur la sume dh selamat. ngilu bila baca.. lepak aje la nih kt umah? besh tuh

ibudhani said...

salam my dear fwens......thx ye....
a ah tgh melepak lepak kt umah...
abg anto umah pengasuh jgk... pantang mcm pas brsalin jgk ni...mkn pn jg gak....

sumimie said...

salam kenal ibudhani...scarynyer tp cara ibudhani berciter menunjukkan ibudhani redha.
InsyaAllah adalah Rezeki tu nanti.
Rest lelok yer

ibudhani said...

sumimie.....salam kenal ....
bile pk mmg sedey sgt sbb 1 saluran dh xde n mude lg n anak br 1 lak tu...
tp nk wat mcmana tu je jln penyelesaiannye mmg kena buang.....

sy berserah jela pd Allah...mgkin jg disebbkan sy dh ade 1org anak mnybbkan sy x stress sgt...

insyaAllah sy rest sebaik2nye...ade rezeki adela kan... yg penting sy kena berusaha lebey n berdoa n tawakal....thx ye sumimie...

SaRaa said...

hi..ibudhani..
terkejut saya baca entry nie..pttla lama je menyepi..
sy doakan awk smg awk cpt sembuh..
insyaallah ade rezeki nanti tu..amin..

ibudhani said...

saraa...lame mnyepi bkn sakit ni....tu penyakit malas....bz pn dh xbz sgt.... sy detect ectopic tu baru je jumaat lps...

thx saraa moga ade rezeki sy nnti....amin.....

ayu said...

leni,

sorry ye..
baru je baca ni..siannya awak..
baca cerita ni nampak awak sangat tabah + kuat..kagum ngan awak..
tak pe la, buat masa ni, pantang la dulu ye..semoga cepat baik..

ibudhani said...

ayu,.... mgkin sbb sy dh ade anak so thp pressure nye rendah la sket... kalo sy xde anak lg mgkin sy trtekan jgk...anyway thx....

heheh ha ah buat mase ni pantang dulu....