Jul 30, 2010

abg tanpa ibu....

salam jumaat......diam x diam arini dh hampir 1wk aku cuti.......arini nk cite psl mcmana abg tnpa ibu hanye smlm..........seriously aku xpena tinggal abg selama ni..... kemana saje dia la handbag aku yg trmhl..... g keje lain la kan....

mase aku sakit aritu....,.. pg ari kejadian tu ....aku biakan abg dgn ayah dia main2 kt atas...aku tunggu adik n ayah aku dtg amek aku bwk g sptal......spnjg kat sptal,,,, .....aku xmo pk abg sgt aku biakan je ayah dia handle......(rupe2 nye ayah dia x conpiden...cian nenek n atok kena export dr kg tuk jg abg)....

ptg tu ayah dia amek kt umah BS......balik2 umah buka pintu ,,,,, abg seolah2 mncari2 ibu dia....pandang kanan kiri ibu xde......mula la mata merah, hidung merah....las2 mulut dia start cembeng.....mujo cpt2 adik aku agah dia.....xjd abg nangis.......abg pn lupe ibu kjap.....kusyuk main....

ayah dia cite.....mlm tu.....abg seolah2 tau ibu dia xde.....abg bad mood je.....asek menempek kat ayah sambil mulut chembeng sedeyyyy.....main pn x mo.....kat wan n atok lg la pd mulanye xmo...cos xjumpe selalu.....

bile time dia nk tdo...abg start la merengek...... asek panggil mammmaa...mammaaa......wan dia wat kan susu.....(ayah dia tpksa beli la FM..cos aku xde stok da pn).......bau je susu anmum tu dia xmo minum.....puas la ayah dia dokong bwk kehulu kehilir...agah sana agah sini.....benti jgkla nangis....tp pastu nangis je blk.....ayah dia dh risau..abg x mo minum susu..... ayah dia nk bg vitagen....wan pn ckpla...."kang bertambah nangis anak tu kang bg vitagen mlm2....kembong perot anak''.....

abg xnk kat wan atok dia...yela kan dorang baru je sampai...anak aku mmg ,,,kene amek mase br ley kwn2.....atok dia pn keluar air mata bile abg asek nangis panggil mammmaa,,,,mammaaa....

dh lewat mlm....atok dia pas solat...(agaknye solat hajat ke ape ke....doa agar cucu dia benti nangis agaknye)....abg benti nangis...dgr je atok berzikir.....pas atok berzikir atok ribe abg sambil susu.... abg akhirnye trtdo gak atas pangku atok dia...abes gak susu 2oz....wan dia dh pesan soh wat susu FM tu suam2 bia same dgn susu ibu dia.....

adik kembar aku dgr abg xley tdo....dia pn kesian trus dtg umah walaupn dh lewat mlm....cos mana tau ...abg ley ngempeng dgn kembar ibu dia....mana same bau bdn ....mesti dia kenal....
adik aku sampai je dlm kol 2pg....abg dh tdo....

kol 3pg lebey.....abg nangis lg ....besela time dia nk susu....kalo bese ....selak ...sumbat je ....xtau la mcmana dorang tdo kan abg....

abg bgn kol 6lebey...mood dia ade ok sket....kol 10 pg tu anta abg jgk g BS.....bia BS lyn dia...cos abg pn mmg manja dgn BS....cian plak BS kene keje sabtu.....

aku xsbr nye nk discharge....kol 2 pm aku pn dgn ati yg gembirenye...melangkah kua sptal.....smpai umah berehat2.....xsbr nk jumpe abg...

kol 3 ayah dia g jempot abg.....abg sampai umah tgk sekeliling....las br nmpk ibu dia....abg leh wat ngajuk....dia wat x tau dgn ibu dia......xla pastu....abg toleh skali lg....br nangis ade2 nk kt ibu...ayah dia pn pas abg kt ibu....xde bende lain dh dia nk....nk shushu la.......bls dendam.....

aku still takut nk dokong abg....tkt koyak ke pe kan....abg dia xpuas la manje dgn aku......nangis2 kdg2 nk mintak dokong....mmg aku sendri pn xpuas nk syg2 dia...,,,nk cium2 dia,,,,,nk pelok2 dia.....

korang nk tau....hampir 3mlm abg trauma....,,, mlm2 walau aku de sblh...nangis bagai kene tinggal lg.....ngs sdey gle...siap mulut chembeng mata beria sakan......mlm ke 4 hingga arini...abg dh ok....dh x ngs2 mlm2.....dh ok....aku pn dh bole susukan baring....abg puas la.....yg klakanye....aku trjg...ingat kan abg susu....rupenye abg korek idung ..,,,,,pastu dia korek idung ibu dia lak.....subjek baru tu bang oii....

abg,,,, ibu kalo bole mmg xmo tinggalkan abg....tp ibu x bole manja2kan abg sgt pasni...nnti kesian kat abg kalo ibu xde...g outstation ke..kursus ke....actually....aku target....lps abg 2thn br brani nk tinggal2kan abg....

yg cedeynye....asben n mil soh bg FM ari2 1 botol nk ajar abg minum susu FM...kalo2 brlaku kes2 emergency mcm ni dh ssh,,,,...kata mereka.....yela sbb aku xde stok..... ptt kah aku wat mcm ni kengkawan????? actually mmg aku kalo EBM x cukup aku topup dgn fresh milk..... nk wat mcmani ni????? cont nk besekan abg dgn anmum...or wat mcm rutin bese....????

10 comments:

diLa said...

rutin biase je..xyh FM2 nih...klo abg bole on ngn freshmilk, freshmilk jek..org2 sekeliling mmg cm gitu...so kne firm skit la...:D

mummy-aulia' said...

ala..cubala buat stok..kerapkan pumping.sygla nk bg fm..
sedihla baca citer ni.xleh nk bayangkan camnela bile aulia' kena tinggal nt.mummy kne gi kursus bln 10 nih.huhuu..bgenang dah air mata ni..tbayang2 citer awak ni..huhuu..sedey betul kan..
neway, sy doakan awak cepat sembuh..

ibudhani said...

dilla...wat cm rutin bese kn....thx...tp pening la nnti ayah dia msti sebok soh beli lg....mcmana sy nk wat? sedekahkan kt org lain?

mummy-aulia'.....wat ms skang ssh nye nk kumpul stok....sy dh pam 5x sehari kt opis utk cukupkan bekalan abg utk ari esok.....xpela sy akan cube jgk......
mungkin sy yg manja xbole tinggalkan anak....mgkin awak tabah .... sy doakan bln 10 ni g kursus semuanye selamat n bb aulia' x mcm abg dani.... aulia' kuat!!!!

thx!!!

donarose said...

salam.. Skarang dah sihat dah? alhamdulillah kalau ok. insyaAllah sentiasa diberi kesihatan. kesian abg. xboleh bayangkan kalau benda yg sama jadi kat saya. sedih saya baca.

last skali abg minum anmum tu x?

in-laws saya suruh saya try bagi fm sbb takut kes2 emergency berlaku. husband pun beli sbb mak bpk dia suruh. so kita try lah, so far 8 brand susu dah cuba tapi semua direject.

mula2 saya x mau, mati2 x mau bagi fm langsung. tapi bila 1st sampai 3rd brand tu di reject, terus saya rasa takut dan fikir what if something happen to me, apa yg sheraz patut minum since x de satu pun yg dia nak.. sekarang ni sy dah x kesah untuk bagi fm kat dia,asalkan dia x lapar susu bila apa2 berlaku kat saya. tu yg try sampai 8 brand tu. once jumpa apa yg dia terima, kami akan stop try lah, asalkan tau apa yg dia dpt amik nanti. at the same time sy ckp kat diri sy sndiri that giving him fm is not a sin. tp So far alhmdulillah Allah masih limpahkan rahmat that sheraz is still exclusivelly breastfed.

baru ni sy consult ke doctor regarding fresh milk. dia x galakkan amik fresh milk sbb belum sesuai untk shraz. dia ckp sbb tu formula diwjudkan. fm is a formulated milk, mostly cow's milk based yg dibuat sehingga ia dpt diconsume baby dgn selamat.
wallahualam.

ada mommies x setuju, correct me if im wrong.

semoga cepat sembuh :)

ibudhani said...

donarose....thx donarose...abg akhirnya minum gak 2oz FM (mlm yg sy xde tu) sblm tdo... kat pangku atok dia....n tgh mlm tu dia bgn lg,,,after dh nangis n merengek,,,dia dh ngantok dia minum jgk 2oz lg FM.

tp...,,, spnjg sy mc las week,,, sy dpt provide 3oz x 3botol je...so kena topup 2oz (cos dia minum sket..selalu wat 3-4oz xabes) x 2 FM kt BS...tp setiap ptg bwk blk....xguna pn...dia xnk minum ke ape ke...asben xtanye kan kt BS nape....

donarose, u dh xde stok ebm ke? tp if u ade stok yg bole cover spnjg u xde bile kes emergency bg sy xperlu FM... kalo dh xde stok lain la..

alhamdulillah sheraz still get nyumi2 susu ibu...

psl freshmilk tu sy mmg ade bace pasal tu...betol ape yg awak ckp...below 1yr mmg xsesuai kalo freshmilk...sy bc kalo bole bia dilewat2kan utk bg Freshmilk.......(1yr ++++++)...

tp bg sy la (pendapat sy je tau..jgn amek bulat2 ye),,, kalo stakat topup 1botol freshmilk je ok kot (tp after 1yr la)...kalo d whole day utk minum susu mmg xsesuai lgsung la....cos xckp zat dlm freshmilk tu...

actually sy pn ade cite psl abg dgn freshmilk...after 1mon abg consume freshmilk (jz 1botol/day)...,,,br nmpk kesan allergic tu.... abes rashes kt area2 berpeluh....br dpt tau smlm after g paed....

donarose said...

nasib dhani x memilih yer.

setakat ni saya x ada stock. Sbb apa yg diexpress tu habis diminum the next day. saya ada kerja outstation, sewaktu-waktu mesti kena pegi site visit. kalau dah start, mesti site meeting setiap bulan. kalau x ada stock kan susah. tu yg sekarang take precaution, untuk stand by jer. however EBM still nombor satu. insyaAllah.

Skrg tgh usahakan nak buat stock, at least ebm untuk 2 hari so that boleh rasa tenang sikit.

ibudhani said...

donarose,,, ooo so awk pn cam kes sy la xde stok dh...

ok la utk stdby je kan... yep betol EBM still no 1!!!

ayu said...

leni ,

menitis air mata ayu baca entry ni... sedihnyaaa....tak dapat ayu bayangkan klu ayu berada di tempat leni...huhu, la ni pun klu ayu bgn sahur je, danial pun bangun gak... tak leh kalau ayu bangun je mesti dia nak bangun juga..

bab top up ngan fresh milk tu, ayu pun tau kalau bwh 1 thn tak sesuai lagi..tapi, kalau dah atas 1 thn ok kut..maybe leni blh tanya pada MBFPC..usahakan takat mana yang mampu ye...kalau dah tak boleh, nak buat mcm mana kan..itu gunanya stok kan...alhamdulillah, wpn hasil perahan ayu pun ala2 je ni, tapi dgn stok2 yg ada tu la dpt menampung bekalan utk danial...

ibudhani said...

ayu... tula betapa pentingnye stok kan....leni silap...mase pantang dulu.,,, x wat stok..yela niat nk susukan anak ade...tp ilmu pasal BF plak kurang...

ayu ,, tp ade hikmahnye jgk ...dia close sket dgn ayah dia...hehehe

ayu said...

hehe...tang close ngan ayahnya tu mmg best kan..